– Från vår sida känns det tryggt. Vi har träffats och diskuterat och vi känner att vi har det stöd vi behöver för att fortsätta. Självklart ska vi nu också formulera en gemensam plattform för de kommande fyra åren, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna har sammanlagt 41 mandat i kommunfullmäktige. För att få majoritet hade det krävts 43 mandat.

– 41 mandat kommer att räcka för att genomföra vår politik och ta ansvar för kommunen. Sannolikheten att Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna ska bilda någon form av allians och gemensamt gå emot oss känns inte troligt. Sedan ska vi i sakfrågor, precis som under nuvarande mandatperiod, försöka nå så breda lösningar som möjligt, poängterar Stjernkvist.

Artikelbild

| Lars Stjernkvist vill inte ha med Miljöpartiet, eller något annat parti för att skapa majoritet i kommunfullmäktige.

Miljöpartiet minskade med två mandat i kommunvalet i Norrköping och har nu tre mandat. Dessa mandat skulle räcka för att få majoritet tillsammans med S+L+C+KD. 44 mandat är mer än hälften av det totala antalet mandat som är 85.

– Vi vill absolut få till ett samarbete. Skulle vi inte få till ett samarbete så blir vi mer eller mindre utplånade i Norrköping. För oss är det mycket, mycket viktigt att få till ett samarbete, betonar oppositionsrådet Mia Sköld (MP).

Något som Sköld kan sluta hoppas på enligt företrädare från Kvartetten.

– Visst kan vi komma överens i enskilda frågor. Men annars anser vi i Kvartetten att vi har det stöd som behövs för att ta ansvar fyra år till, säger Stjernkvist.

Artikelbild

| Miljöpartiets Mia Sköld hoppades på torsdagskvällen att MP skulle kunna få vara med i en styrande majoritet. Något som Kvartetten säger nej tack till.

Räknar ni iskallt med att till exempel Vänsterpartiet, som har sju mandat, ska hålla med er i varje fråga?

– Nej, vi räknar kallt med att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna tillsammans med Moderaterna och Miljöpartiet inte enas om ett eget förslag till samarbete. Skulle det ske, att alla andra partier går ihop, då har vi inte längre stöd. Skulle det hända så har Norrköping ett ännu större problem. En stor fördel med att vi fortsätter är också att nu kan vi jobba vidare som vanligt med de politiska vardagsfrågorna. Det blir inte ett vakuum på flera månader, där ingen vågar ta några beslut, som det blir i en del andra kommuner, berättar Lars Stjernkvist.

Centerpartiets Karin Jonsson är heller inte hon speciellt intresserad av att ha med Miljöpartiet i en möjlig kvintett.

– Nej, jag tycker vi kan klara oss på de mandat vi har. Dessutom tycker vi i Centerpartiet att vi driver miljöfrågorna på ett bra sätt. Politiskt skulle inte MP tillföra någonting. Blir vi fler partier i ett samarbete blir det en röst till att ta hänsyn till och det kan bli krångligare att komma överens, säger Karin Jonsson.