Ester Blenda var en banbrytande journalist som inte tydde sig till normerna som rådde under hennes levnadstid i början av 1900-talet. I sommar är hon vilsen i stan.

– Jag är vilsen i Norrköping och försöker hitta min vän Greta Knutson som är på Konstmuseet, säger Ester Blenda som spelas av skådespelaren Alexandra Ekelöf.

Molly Carlson, 8 år, Adam Carlson, 6 år och Liz Qiuncenne Berends, 8 år, har hittat till Vasaparken för att hjälpa Blenda en bit på vägen.

Artikelbild

| Vid ett pysselbord blir Nova Eriksson, 10 år och Wilma Peterson, 6 år, skyddade från regnet av stjärnreportern Ester Blenda.

– Vi hjälper henne att hitta till Konstmuseet, jag tror hon kommer att hitta dit, säger Molly Carlson.

Krumeluren Pop-up heter Konstmuseets skaparverksamhet som i sommar dyker upp på olika platser runtom i Norrköping. På fredagen när vi möter dem är de i Vasaparken, på plats finns diverse pysselbord och såklart stjärnreportern. Just nu pågår en utställning med konstnären Greta Knutson, som levde under samma era som Ester Blenda, tanken är att väva ihop det som händer utomhus med det som händer inne på museet.

– Det är ett sätt för oss att presentera museet på ett kul och lättsamt sätt, så att barn och unga ska hitta till oss, säger Cecilia Castro, som är museipedagog och projektledare för Krumeluren Pop-up.

Varför har ni med Ester Blenda i sommar?

Artikelbild

| Idén med att flytta ut sommarverksamheten på olika platser är att nå barn och ungdomar över hela Norrköping. Här sitter Molly Carlson, 8 år, Adam Carlson, 6 år och Liz Qiuncenne Berends, 8 år och knådar skulpturer med hjälp av Lisa Lundell Karlberg, museipedagog.

– Konstmuseet jobbar aktivt med att lyfta bortglömda kvinnliga konstnärer och andra kulturutövare, då passade Ester Blenda perfekt, säger Cecilia Castro.

Krumeluren Pop-up är gratis och ingen föranmälan krävs, för att ha koll på var man hittar Ester Blenda och hennes vänner kan man följa @Ateljekrumeluren på Instagram.