Backande kvartett tänker styra vidare

Klockan var nästan 01 på natten när Lars Stjernkvist klev fram och förklarade för de tappra valvaksdeltagare som var kvar att det då fanns ett ganska klart utslag för Norrköping.

10 september 2018 02:16

Räknandet av kommunvalet här drog ut på tiden. Klockan 01 var nästan alla av de 72 distrikten räknade och Lars Stjernkvist vågade säga det som han inte riktigt vågat säga tidigare.

– Även om vi tappar den egna majoriteten är Kvartetten fortfarande den största politiska kraften i Norrköping.

Därmed kan man räkna med att de fyra partierna, precis som de sade före valet, fortsätter att styra Norrköping tillsammans, men nu i minoritet.

På måndagen kommer företrädarna för de fyra partierna att träffas som vanligt inför kommunstyrelsens sammanträde.

– Innan vi ger ett officiellt besked ska vi ändå träffas, sade han.

– Nu ska vi förhandla, formulera en ny överenskommelse, fördela poster. Det kommer självklart att kräva en del kompromisser.

Resultatet för Socialdemokraterna innebär ett tapp jämfört med 2014, både till riksdagen och till kommunfullmäktige.

– Det är en tillbakagång och det är inte bra, men det är ändå betydligt bättre än man hade kunnat befara, sade Olle Vikmång, partiets valgeneral, tidigare under kvällen när riksdagssiffrorna började bli klara.

Han hoppades att partiet lokalt skulle streta sig över 30-procents gränsen. Rätt många timmar senare stod det klart att den preliminära siffran blev 30,2 procent. Det ska jämföras med 33,9 i förra valet.

– Man kan inte vara glad när man förlorar, säger Lars Stjernkvist men tyckte ändå att partiet gjorde ett anständigt valresultat i Norrköping.

Om ni tar med Miljöpartiet skulle ni kunna få egen majoritet?

– Jo, men det är viktigt att påminna om att politik inte bara är matematik. Det gäller att vara ett väl sammansvetsat gäng också.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gun Stenehall

Ämnen du kan följa