Automatiska lager ska säkra jobben

"Det här är en nödvändig satsning för att stå starkare i konkurrensen", säger Anders Nyberg, vd för Apotek Hjärtat.

10 december 2018 15:30

Postnord har investerat i modern, automatiserad teknik, för lagerhantering i sina lokaler på Händelö. Denna invigdes under måndagen. På plats fanns bland andra högsta ledningen för Apotek Hjärtat, Postnord och Ica. Investeringen är på drygt 100 miljoner kronor. Daniel Eriksson är projektledare för automatisering hos Postnord. Han kan eller vill inte svara på frågan om det blir färre jobb i och med automatiseringen.

– Om allt går som det ska så ska allt vara fullt genomfört i mars 2019. Det här är en långsiktig satsning som gör att jobb säkras till Norrköping. Det kommer också att behövas folk med kunskap om automatisering. Vi har ett nytt avtal med Apotek Hjärtat som sträcker sig till 2024 och investeringarna här gör att vi ligger i framkant. Det finns också ett utrymme för en expansion här på lagret, säger Daniel Eriksson, projektledare för automatisering hos Postnord.

Anders Nyberg hos Apotek Hjärtat bollar frågan vidare till Postnord när det gäller om hur många jobb satsningen ger. Men han hänvisar till en tydlig kurva för bolaget.

– 2014/2015 var vi väl kanske tio som jobbade med e-handel. Nu är det 100 personer. Det här är en nödvändig satsning för att stå starkare i konkurrensen. Vi måste säkerställa att vi är så effektiva som möjligt. Det här är också en del i arbetsmiljöarbetet. Med automatiseringen förbättrar vi arbetsmiljön för våra medarbetare ute i butikerna när leveranserna är sorterade på ett mycket bättre sätt. Allt handlar om att kunna skapa bättre kvalitet och ökad service till våra kunder, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist var också på plats under visningen och invigningen. Han ser investeringarna som viktiga för Norrköping.

– Det är en bra, långsiktig, satsning som är viktig för Norrköping. I investeringarna här finns spetskunskap som är viktig för att visa att Norrköping är det logistikcentrum som vi vill vara, säger han.

Anders Nyberg är mycket nöjd med vad han såg under rundvandringen. Han beskriver en tuffare konkurrens och nödvändigheten att göra effektiviseringar för att överleva.

– Vårt samarbete med Postnord gör att vi kommer att stå starkare på marknaden. Det som görs här är framtiden. Vi ser fram emot fortsatt samarbete med Postnord och att satsningen på automation kommer att bidra till effektivare lagerhantering, vilket i sin tur skapar en bättre kvalitet och ökad service till våra kunder. Vilket gynnar oss som företag, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roland Klinga

Ämnen du kan följa