Bergrum renoveras för 55 miljoner

55 miljoner kronor. Så mycket lägger kommunen på att renovera ett bergrum. ”Kommersiellt gångbart”, säger representanter från Norrköpings hamn.

Stängt. Bergrummet ligger bakom stängda grindar. Vi får inte fotografera på platsen.

Stängt. Bergrummet ligger bakom stängda grindar. Vi får inte fotografera på platsen.

Foto: Roland Klinga

Norrköping2017-06-19 07:30

Just nu sker en stor renovering av ett bergrum i Ramshäll i Norrköpings hamn. Projektet är omfattande och kostar i storleksordningen 55 miljoner kronor. Det är el och styrsystem som ska renoveras. Det är från när anläggningen byggdes på början av 1950-talet. Enligt Ola Hjärtström (marknadschef) och Raymond Axelsson (teknisk chef) på Norrköpings hamn finns kommersiellt välunderbyggda skäl till varför man gör satsningen på uppdrag av kommunen.

– Det finns en efterfrågan av lagerutrymme. Vår bedömning är att det här är en bra åtgärd, säger Raymond Axelsson.

Enligt både Ola Hjärtström och Raymond Axelsson finns det redan kunder som vill använda möjligheten att lagra i bergrummet. Vilka de är vill de inte avslöja. Men ett tips är att en oroligare omvärld kan göra rummet till attraktivt för försvarsmakten. Anläggningen nyttjas till en tredjedel i dag.

– Vi vill få in andra typer av kunder. Med renoveringen kan vi komma att kunna lagra diesel och bränsle till flyg. Vi hade planer att göra en renovering där vi också skulle ha kunnat lagra etanol och bensin. Men det har vi släppt. Det blev för dyrt, säger Raymond Axelsson.

Om man inte gjort den här renoveringen hade alternativen varit att stänga igen anläggningen eller att sälja den. Att sälja den har varit upp på tapeten tidigare.

– Det här är lönsamt. Självklart. Det är därför som vi gör renoveringen. Vi har räknat på att det skulle kosta ungefär 20 miljoner kronor att stänga anläggningen, säger Ola Hjärtström.

Anläggningen är byggd på 1950-talet och renoveringen som nu genomförs ska göra om bergrummet till en modern lagringsplats. Det finns vissa spår av att den är byggd under kalla kriget. En liten bunker finns precis innanför portarna. Där skulle inkräktare mötas av vapenmakt. Ola Hjärtström och Raymond Axelsson har svårt att säga om ombyggnaden kommer hålla sin budget. Men enligt Raymond Axelsson ser det bra ut i dagsläget.

– Men det kan alltid hända något. Vi håller koll på kostnaderna så att de inte rusar iväg, säger han.

Företagen som gör ombyggnaden är lokala företag till största delen. Enligt Raymond Axelsson finns det ramavtal med flera leverantörer. Han är säker på att upphandlingarna gjorts på rätt sätt.

– Vi tycker att vi följt alla regler. Det har varit by the book, säger han.

Enligt planerna ska bygget vara klart i januari. Då ska cisternerna i bergrummet kunna lagra 60-65 000 kubikmeter.

Båda ser placeringen som ideal. Stora båtar kan komma nära inpå och fylla på sina lager. Allt kräver dock att Händelöbron fungerar som i dag.

Vad skulle hända med projektet om bron stängs eller blir avstängd en längre tid?

– Jag vet att det har diskuterats och den påverkar Ramshäll. Men just nu vet jag inget om förändringar av bron, säger Raymond Axelsson.

Skyddsobjekt. Området är skyddat och byggdes under kalla kriget.
Skyddsobjekt. Området är skyddat och byggdes under kalla kriget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om