Arbetsförmedlingen drog in alla bidrag till Arbis

Arbetsförmedlingen drog med omedelbar verkan in föreningen Arbis Nytta & Nöjes ersättning för ett trettiotal deltagare i Fas 3, som nu heter sysselsättningsfasen, när det kom fram att föreningen hade låtit skatteskulder gå vidare till Kronofogden.

11 november 2014 10:18

Det skedde direkt efter att NT hade publicerat artikeln om att bolaget Hus & Form som driver Arbis, som nu kallas Bredgatan 54, fått F-skattsedeln indragen.

– Vi hade blivit lovade att vi skulle få 50 platser eftersom det gått så bra, därför hade vi boostat lokalerna för att få plats och sedan drar de in alla platser med tre dagars varsel. Tydligen kan arbetsförmedlingen blanda ihop bolaget och föreningen hur som helst, säger Robin Karlsson, som leder hela Arbis och dess olika verksamheter.

Enligt honom är det en katastrof för föreningen.

– För mig är det konstigt att de drar in platserna för de prickar vi fick för flera år sedan. För fem år sedan hade vi vår värsta krisperiod.

I samband med publiceringen av artikeln om att Hus & Form fått sin F-skattsedeln indragen fick NT initierade uppgifter om att föreningen Arbis Nytta & Nöje, som har en nära koppling till bolaget, var anordnare för omkring 30 deltagare i Fas 3, eller Sysselsättningsfasen. Det innebär att arbetsförmedlingen betalade ut cirka 150000 kronor per månad eller mellan 1,5 och två miljoner kronor per år till föreningen.

Detta trots att föreningen inte hade gått igenom arbetsförmedlingens egna kontroller, där man fastnade eftersom föreningen låtit skatteskulder gå vidare till Kronofogden vid flera tillfällen eller närmare bestämt 19 gånger sedan den 1 december 2009.

Det betyder att arbetsförmedlingen inte fick anvisa nya deltagare dit, men ändå agerade ingen och avslutade samarbetet.

En uppgiftslämnare säger att det betyder att arbetsförmedlingen håller en skattesmitare om ryggen.

– De använder statliga pengar som en checkkredit, säger källan.

Något Robin Karlsson förnekar.

– Det har vi inte gjort, däremot använde vi kommunens hyresbidrag som checkkredit. Men det var meningen.

För att undersöka uppgifterna begärde NT ut överenskommelsen mellan arbetsförmedlingen och Arbis Nytta & Nöje, men fick avslag med motiveringen att huvudregeln är att uppgifter av det här slaget är sekretessbelagda och att det inte står klart att uppgiften kan lämnas utan att föreningen lider skada.

Inger Schroeder, chef för Arbetsförmedlingen i Norrköping, vill inte kommentera uppgiften om att föreningen har en rullande skatteskuld till Kronofogden.

– Men rent generellt kan jag säga att innan vi går in i någon form av samarbete kollar vi alltid med Skatteverket först att det inte finns några skulder. Skatteskulder framför allt, men även andra skulder. Men skatteskulder är ju det viktigaste så att man inte går in med statliga medel när man har skatteskulder.

Hon berättar också att arbetsförmedlingen "under resans gång" gör återkommande nedslag hos Fas 3-anordnare.

– Men det är inte alltid vi får reda på att man har skatteskulder, då agerar vi när vi får reda på det. Vi har rutiner för hur vi ska gå tillväga. Då tar vi kontakt med företaget eller föreningen och berättar vad det innebär.

Antingen kan företaget eller föreningen då välja att betala sina skulder eller så avslutas samarbetet med arbetsförmedlingen.

Men NT har fått uppgifter om att arbetsförmedlingen gjort en arbetsgivarkontroll som föreningen inte gick igenom, men att arbetsförmedlingen ändå inte gick vidare. Varför inte det?

– Jag kan inte svara på det. Enligt våra rutiner ska vi stoppa direkt när vi får den informationen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Petronella Uebel