Anställda vittnar om uteblivna löner och fusk

Svarta löner. Fusk med personalliggare och utnyttjande av arbetskraft. Restaurang Indra får svidande kritik av före detta anställda.

26 augusti 2017 11:39

Massiv kritik förs nu fram mot restaurang Indra i Norrköping. Flera som har jobbat på restaurangen berättar om uteblivna löner, fusk med personalliggaren och långa otillåtna pass. Hos Skatteverket finns också flera anmärkningar om ansökningar om betalningsföreläggande från olika fordringsägare och det finns också en färsk skuld på företagets skattekonto.

En av personerna har valt att gå ut öppet med att berätta om sina erfarenheter. Vi har träffat Chennour Kader. Hon jobbade bara fyra dagar på restaurangen.

– Jag fick höra om jobbet på Arbetsförmedlingen och gick dit. Jag fick jobbet. Men det tog inte lång tid innan jag märkte att inte allt stod rätt till. Tiderna i personalliggaren stämde inte. Jag kunde ha jobbat 13-23 och det stod 13-18. När jag påpekade det sa han att det inte gör något. Jag skulle få rätt lön ändå. Men man får inte ändra tid i en personalliggare. Han skulle med andra ord ha betalt svart till mig. Jag ville inte ha svart lön. Ägaren tog också själv hand om all dricks, säger Chennour Kader.

Enligt Chennour Kader strök ägaren bort passagen på kontraktet där det står att en anställd har rätt till semesterersättning. Vid kontroll av kontraktet kan vi också se att så har skett. Det är inte lagligt. Företaget har inte kollektivavtal. Det är däremot lagligt.

– Han sa att han skiter i om det ska vara semesterersättning. Jag skulle inte få någon sådan ersättning. Han var oförskämd, säger hon.

Hon berättar också att det jobbade flera personer i restaurangen som hade svart betalning. Hennes vittnesmål bekräftas av andra personer som vi har talat med.

– De jobbade långa pass. De kunde jobba 14 timmar om dagen, sex dagar i veckan, för 10 000 kronor i månaden. Svart.

Enligt Chennour Kader konfronterade hon ägaren med sin kritik och hon sa i samband med det upp sig. Det var bara efter några dagar. Hon krävde sina pengar. Hon har inte sett några.

– Jag har egentligen inte förlorat så mycket pengar. Så jag skiter i dom. Det finns andra som förlorat mycket mer. När jag slutade lade jag upp ett inlägg på Facebook och berättade vad jag varit med om. Jag efterlyste andra som jobbat på Indra och fick flera tips.

NT har läst flera av svaren. De stämmer väl överens med det Chennour Kader har berättat. Men en del har förlorat betydligt mer pengar. En person har bara fått ut knappt 9 000 kronor för tre månaders arbete.

– Det fattas 17 000 kronor plus semesterersättning. Han påstod att det var problem med banken. Det här var för över ett år sedan. Jag tjatade i tre månader. Men jag har inte sett röken av pengarna, säger personen som vill vara anonym.

Personen berättar också att det fuskats med personalliggaren. Vid ett tillfälle visste ägaren att Skatteverket skulle göra besök.

– Det var så mycket fusk i liggaren att han förstörde den och skrev en ny. Till mig sa han att han bränt den, säger personen som i dag helt har bytt bransch.

Hos Hotell- och Restaurangfacket känner man till Indra. Men man är mycket försiktiga i sina kommentarer kring restaurangen.

– Att vara kritisk är inte alltid en framkomlig väg för oss. Det jag kan bekräfta är att vi haft ett antal förhandlingar med arbetsgivaren. Vi har också haft en del samtal från icke medlemmar. Mer än så kan jag inte säga. Rent allmänt är det bra att tänka på att fråga om kollektivavtal och inte skriva på något kontrakt innan man har läst på vad det innebär att jobba där, säger ombudsman Roland Tergeland.

Att Chennour Kader går ut offentligt med vad hon har varit med om har redan fått konsekvenser. Ägaren till Indra har i ett Facebook-inlägg skrivit att hon är polisanmäld för stöld. Hon ska ha tagit pengar ur dagskassan.

– Det där har han kört med hos andra också. Jag har inte stulit några pengar. Det sitter en kamera precis ovanför kassan. Det skulle väl synas om jag stulit. Det där gör han bara för att pressa den som törs säga något, säger hon.

Varför går du ut och berättar det här?

– Jag vill inte att någon annan ska jobba där. Ofta är det unga personer med nästan ingen erfarenhet. Restaurangbranschen kan vara knepig. Jag har jobbat länge i den. Men det här är det värsta jag har varit med om, säger hon.

NT har sökt Indras ägare, Masudur Khandaker, för en kommentar till kritiken. Via mejl svarar han först att han polisanmält flera tidigare anställda och att han inte vill bemöta uppgifterna innan polisutredningen är klar. Dagen efter återkommer han dock via telefon och hävdar att anklagelserna mot honom och restaurangen saknar grund.

Enligt Masudur Khandaker är tiderna i personalliggaren korrekta och att personalen själva fyller i sina arbetstider såvida inte någon glömmer, då får han eller någon annan på restaurangen fylla i tiderna.

När det gäller semesterersättningen hävdar han bestämt att allt gått rätt till, och att han haft kontakt med facket för att säkerställa detta.

Betalar du vita löner till alla dina anställda?

- Ja, ja självklart.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!