Anhöriga rasar mot kommunen

De anhöriga till boende på Apelgården reser nu upprörda röster efter beskedet att kommunen utreder nedläggning av äldreboendet.

1 november 2012 07:31

Politiker från vård- och omsorgsnämnden tog emot anhöriga på Apelgården i går. De bemötte frågor efter att verksamheten nu ska utredas för eventuell nedläggning.

Ett av argumenten för att utreda just Apelgården har varit att kommunen ändå planerar att lämna det äldreboendet 2015. Detta på grund av byggnadens dåliga skick.

Ingen information
Tomas Carlssons far bor på Apelgården och han menar att detta är information som har undanhållits från honom.

- De har inte informerat om det här. De skiter ju i det. De tar bara beslut att flytta människorna och sen gör de det, säger han.

- Pappa flyttade hit i april, hade vi vetat hade vi valt ett annat boende. Det tog fem månader innan stressen lade sig förra gången, säger han.

Tomas är rädd att hans far, som är svårt dement, inte ska klara en till flytt.

Han menar att om politikerna skulle ta hänsyn till de äldres hälsa skulle de inte kunna flytta de boende.

- Om jag gör en riskanalys är det helt oacceptabelt att någon dör. Vi får inte glömma att det är människor, säger Tomas Carlsson.

Vill inte lägga ner
Men Mona Olsson (V) som är ordförande i vård- och omsorgsnämnden menar att de minimerar risken genom medicinskt ansvariga sjuksköterskor.

- Nu har vi det problemet att vi inte klarar av situationen ekonomiskt. Vi i nämnden vill ju inte lägga ned något boende egentligen, säger Hildegard Jarskog (MP) i nämnden.

Kritiken om fåtalig information håller nämnden med om.

- Kritiken är fullt berättigad, säger Jan Berglund (S).

Eventuell nedläggning av Apelgården ligger fortfarande under utredning. Beslutet presenteras den 12 december.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Edström