Alliansen: Reglerna vantolkas

– Man har valt att vantolka reglerna, säger oppositionsrådet Karin Jonsson (C) med anledning av nya reglerna för uteserveringar.

25 april 2014 07:31

Uteserveringarna är helig mark för krögarna. En fullsatt uteservering signalerar att stället är populärt och drar till sig fler gäster. Serveringar med upphöjt läge på trädäck syns bättre i folkvimlet, och gästernas vy över omgivningen förbättras. Men i Norrköping vill nu Tekniska kontoret ha bort trädäcken, de anses inte passa in i "stenstadens" image – och det har retat upp krögarna. Den 11 april i fjol beslutades om nya reglerna för uteserveringar och Alliansen stödde i stora drag beslutet.

När det nu blivit sådant ståhej bland krögarna så kritiserar Alliansen Tekniska kontorets tolkning av reglerna. Det framgick vid den pressträff som Alliansen kallade till på fredagen:

– Bryter man mot riktlinjerna ska det inte vara något idiotstopp. Nu säger man nej rakt av, och det är en feltolkning av riktlinjerna, anser oppositionsrådet Fredrik Bergqvist (M) som efterlyser en mjukare tolkning av reglerna. Förutom att trädäck förbjuds, så är det bara tillåtet med målat trä i certifierat virke i staketen – men smide eller metall rekommenderas i första hand. Dessutom tillåts endast företagsloggan, men ingen övrig reklam för krogen, på staketet. Vita, bländande plastmöbler eller "klumpiga trämöbler" förbjuds. Dessutom ska gatan/trottoaren vara golv för uteserveringen. Lutar det åtta procent kan man dock få tillstånd för byggkonstruktion.

Reidar Svedahl (FP) säger:

– Många krögare har fått höra att tillstånd som getts tidigare inte längre gäller. Om Norrköpings kommun lovat något, muntligt eller skriftligt, ska då företagarna gå till Lars Stjernkvist och fråga om det gäller?

– Att inte kunna kombinera trä och sten verkar vara taget ur luften, säger oppositionsrådet Eva-Britt Sjöberg (KD).

Richard Hansson, ägare av Black Lion, sökte i januari tillstånd för uteserveringen. Inte förrän i april kom besked om avslag. Att han fått avslag fick han först höra av en branschkollega, för vilken kommunens tjänsteman hade skvallrat om Black Lions uteblivna tillstånd.

– Det är inte okay! Jag vill ha beskedet först, säger han och berättar att en halv miljon kronor investerades i uteserveringen med trädäck i fjol. Nu måste däcket väck, enligt reglerna.

– Folk drar folk, därför är det viktigt att kunna ha en uteservering. Men vi kommer inte anställa några extra i sommar, säger T3:s ägare Martin Hultberg som inte anser sig hinna med att ordna en acceptabel uteservering.

Vicky Boman och Robin Hallner är två norrköpingsbor som uppskattar lokala kroglivet. De befarar att uteserveringarna blir färre om kommunen trasslar till det för krögarna:

– De spontana krogbesöken försvinner då, säger Vicky.

– Man vill se folk, säger Robin.

Och det får man se på fullsatta uteserveringar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Johansson