Akut brist på strössel i hela Sverige

Monopol på marknaden. – Jag hoppas att leverantören har lärt sig en läxa, säger Anders Lindskog på Smultronstället.

13 augusti 2013 09:12

Under tidernas glassigaste sommar har en kris drabbat vårt avlånga land. Det handlar inte om missväxt av de fyra sädesslagen, men väl om akut brist på glass-strössel.

– Ja, visst har vi känt av den bristen, säger Alice Pettersson som säsongsarbetar på Halvars glasskiosk.

Hon förklarar att det populäraste strösslet; blandat karamellströssel, har varit helt slut och att man även har haft tillfällig brist på polkastössel, tutti-frutti och jordgubbspärlor.

Men någon upploppsstämning bland kunderna har hon inte märkt av.

– Nä, de flesta nöjer sig eller väljer ett annat strössel, säger hon och räknar till 14 sorters glassåser och 14 andra glasstoppingar innanför luckan.

Glassrestaurangen Smultronstället i Söderköping har sluppit den värsta strösselkrisen. Delägaren Anders Lindskog hörde tidigt talas om att problemet kunde komma. Därför bunkrade han ordentligt med blandat strössel för att rida ut stormen.

– Det har gått bra, säger han men skrattar lite åt ordet strösselkris.

Samtidigt poängterar Anders Lindskog att han är starkt kritisk till att ett enda företag har monopol på hela marknaden. Leverantören som alla glassföretag handlar med är Nic som tillhör koncernen där Sveriges enda strösselfabrik, Candeco, ingår. Från deras fabrik i Malmö levereras allt strössel i hela Sverige. De är marknadsledande i Norden och på frammarsch på den europeiska marknaden.

– Man har köpt upp strösselföretag i England också. Har man slagit ut all konkurrens har man tagit på sig ett större ansvar, påpekar Anders Lindskog.

Susanne Munther Werner är vd för Candecos strösselfabrik i Malmö. Hur glada kunderna i glasskön än är så förklarar hon att hon att bristen på blandat karamellströssel har lett till negativa reaktioner från grossistföretag som handlar från Candeco. Leveransproblemen, förklarar hon, beror på att strösselproduktionen flyttade in i en ny fabrik i våras.

– Vi arbetar med det problem som vi har haft hela sommaren.

– Vi har inte kommit ikapp än.

Smultronställets Anders Lindskog önskar att produktionsstörningarna har fått leverantören att inse vilket ansvar de har.

– Jag hoppas att leverantören har lärt sig sin läxa. Inte ens Coca cola har ett sådant monopol. är colan slut säljer vi Pepsi, är vaniljglassen slut väljer vi ett annat märke men är strösslet slut så är det slut i hela Sverige.

Strössel Bunkra ditt eget strösselförråd

Strössel är en topping gjord av socker, smakämnen, färgämnen och lite potatisstärkelse. Det används ofta till glass men även till tårtor och andra desserter.

Kulört strössel är mest populärt, men även choklad och lakrits är populära smaker.

Företeelsen att doppa mjukglass i strössel är vanligast i de nordiska länderna, men förekommer även i Storbritannien och i USA.

Källa: Candeco (TT)

I tillräckligt små bitar kan många hårda livsmedel bli till strössel eller röras ner som en ny glassmak.

Krossa pepparkakor, polkagrisar, karameller, nötter eller maränger.

Med ett rivjärn fixar du chokladströssel eller river marsipan.

Klipp gele-, skumgodis eller lakritsbitar med sax.

Kryddor som chili, kanel, kardemumma eller oboypulver kan också piffa till en enkel portion vaniljglass.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!