Advokaterna tvistade om mordet

Under fredagen förhördes den 45-åriga man som är misstänkt för mordet i Klockaretorpet i somras. Mannen hävdar att han ensam utfört dådet, men att syftet inte var att mörda 49-åringen.

9 december 2016 20:17

– Jag ville att han skulle lida, precis som jag lider varje dag. Men inte att han skulle dö, sade han under rättegången som startade vid Norrköpings tingsrätt i fredags.

Det var inför en fullsatt rättsal som kammaråklagare Anna Hjort började ställa sina frågor till den 45-åriga man som misstänks ha mördat en 49-årig man den 22 juni och tänt eld på honom i en minibuss i Klockaretorpet.

Männen har tidigare haft affärsverksamhet ihop och deras relation har varit konfliktfylld. Enligt 45-åringen var 49-åringen skyldig honom pengar. Men under rättegången kom ytterligare ett motiv fram. Ett motiv som rörde en gemensam bekant och varit okänt för hans försvarsadvokat. Något han fått reda på dagen innan han begav sig till Norrköping. Detta ska ha gjort honom ursinnig. Hans avsikt var dock inte att mörda.

Advokat Elisabeth Massi Fritz som företrädde en del av målsägarna, hävdade tidigt under rättegången att mordet var hedersrelaterat.

– Jag känner ingen upprättad heder. Jag ville inte att han skulle dö, säger mannen.

Men enligt 45-åringen fanns båda motiven med när han beslöt sig för att åka till Norrköping. Och han ville han lära mannen en läxa. Han hävdar dock bestämt att 25-åringen som är misstänkt för medhjälp till mord, och nära släkting till 45-åringen, inte hade någon som helst vetskap om vad han tänkte göra. Inte heller den 17-åriga flicka som 45-åringen säger att han använt som lockbete visste vad han planerade.

– Jag frågade min släkting om han kände någon som kunde hjälpa till med catering, och han presenterade mig för 17-åringen. Men när jag såg henne tänkte jag att hon var perfekt som lockbete. Och när min släkting inte hörde frågade jag om hon ville hjälpa mig för 20 000 kronor. Och det ville hon.

Enligt 45-åringen utnyttjade han både flickan och sin släkting för att komma åt 49-åringen.

– Hade min släkting förstått vad jag skulle göra hade han försökt förhindra det, säger han.

45-åringen säger att han kom överens med flickan om att hon skulle skicka textmeddelanden med löfte om sex till mannen för att locka honom till Himmelstalundsområdet. Där skulle de filma 49-åringen för att sedan använda materialet i utpressningssyfte.

Vid tvåtiden på natten dök 49-åringen upp vid Himmelstalund. Flickan satte sig i bilen.

– Jag gick fram och öppnade dörren, när han försökte stänga igen klämdes min fot. Jag öppnade igen, och då sparkade han mig i magen. Då tog jag en hammare som låg bakom hans förarsäte och slog den huvudet på honom. Då segnade han ihop.

Därefter beordrade 45-åringen flickan att åka hem. Först tänkte han skjutsa den svårt skadade 49-åringen till sjukhuset. Men när 49-åringen vid två tillfällen trillade ur bilen fick 45-åringen panik, band mannens armar med en telefonladdare och körde till Torsten Fogelqvist gata. 49-åringen var då svårt skadad och medvetslös. 45-åringen ringde sin 25-åriga släkting och bad honom köpa tändvätska och komma dit. Men han fick inte komma ända fram till platsen. Mannen tänder därefter eld på förarhytten för att undanröja fingeravtryck från 17-åringen som han säger att han vill skydda. Först därefter talar han om för sin släkting vad han gjort, som enligt 45-åringen blir förtvivlad.

Enligt mannens försvarsadvokat lider 45-åringen av narcisstisk personlighetsdrag med förstorad självbild, och mannen gick vid händelsen på tunga mediciner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!