Mer snö riskerar spräcka budget

I fjol gick slutnotan för snöröjningen på 29 miljoner kronor.
 I år måste Norrköping klara sig på 19.
 - Fortsätter det att snöa som den här veckan håller inte budgeten, säger Leif Lindberg, chef för det tekniska kontoret.

8 december 2012 14:51

Ihärdigt snöande i kombination med kraftig blåst ställde till problem för trafikanterna under veckan.

När det snöade som värst var det många som hade klagomål på plogarbetet.

- Vi hade alla resurser ute men blåsten gjorde så att det snöade igen snabbt även efter att plogbilarna hade kört, säger Leif Lindberg.

Budgeten i fas
Prognosen för årets snöröjningsbudget gjordes i oktober. På det senaste avstämningsmötet med leverantörerna kunde man konstatera att budgeten ligger i fas, mycket tack vare att november månad blev oväntat billig.

- Vilket kändes bra när man tittade ut genom fönstret i början av veckan.

Snöröjningen är ett arbete som måste utföras, oavsett kostnad. Uppdraget ligger på flera leverantörer. Tidigare har kommunstyrelsen skjutit till pengar när budgeten överskridits men från och med i år får det tekniska kontoret klara sig själva.

- Vi har trollat med knäna för att få fram extra pengar och har omfördelat från tolv till 19 miljoner. Avtalet med våra leverantörer är att de plogar vid given nederbörd och vi betalar. Att dumpa snön ingår inte i avtalet och kommer det för mycket snö och vi går över budgeten kommer vi inte kunna köra undan allt. Det finns det inga pengar till.

Dispensen som erhållits att vid behov dumpa snö i Motala ström kommer alltså inte behöva utnyttjas.

De befintliga landdepåerna kommer nämligen inte fyllas då ekonomin helt enkelt inte täcker de utgifter som det skulle innebära.

- Men det ska till något riktigt otäckt för att vi ska gå över budgeten. Vi räknar med en normalisering av nederbörden och att vi ska hålla vår budget.

Ser över avtalen
Om det oväntade trots allt skulle inträffa kommer buss- och spårvagnstrafikerade leder att prioriteras i snöröjningsarbetet. Under 2013 kommer avtalen med leverantörerna att ses över för att ge det tekniska kontoret större kontroll över utgifterna.

- Varje gång det kommer så mycket snö på en gång så blir det problematiskt för samhället. Den här gången var plogbilarna startklara och gjorde sitt. Vissa efterarbeten återstår fortfarande men annars är det bara att vänta på nästa snöfall, konstaterar Leif Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jack Nordholm