78-åriga mamman hade knarkodling

En 78-årig kvinna och hennes son döms för narkotikabrott efter att ha blivit påkomna med en cannabisodling i kvinnans garage.

11 september 2015 15:58

Det var en misstänkt person på stan som först väckte polisens uppmärksamhet en dag i februari. Snart hade husrannsakan gjorts på två adresser i Norrköping och totalt 550 gram cannabis beslagtagits, varav en stor del bestod av en hemmaodling.

Men i förhör framträdde snart en lite oväntad bild av knarkfabriken. I centrum står en 78-årig kvinna som lider av ett flertal sjukdomar och plågas av svår värk. Kvinnan berättar att hon använt flera olika mediciner för att lindra smärtan, men att det enda som hjälpte var en cannabisbaserad olja. Det gav henne idén att börja odla sin egen cannabis.

Tillsammans med sin son började hon läsa på om hemmaodlingens konster och så småningom inhandlades också frön via internet. Sommaren 2014 sådde man i mammans garage och i december gick plantorna att skörda.

Sonen stod för det mesta av arbetet på grund av mammans sjukdomar. När plantorna var färdigvuxna tog han också hem narkotikan och förvarade den i sin bostad. För att hjälpa mamman bakade han också kakor på delar av skörden, men kvinnan märkte ingen effekt av dessa och ville hellre utvinna olja ur växterna.

Sonen har också själv använt cannabisen för att lindra sina psykiska besvär, men menar att det varit i mindre omfattning.

Trots att båda erkänner att man har haft odlingen, nekar man samtidigt till brott och menar att projektet haft ett medicinskt syfte. De hävdar också att den sort som odlats inte ger något egentligt rus utan bara har en lugnande och smärtstillande effekt.

Tingsrätten menar dock att det är oväsentligt vad syftet är, så länge narkotikan är tänkt att brukas. Därför döms de två – som båda är tidigare ostraffade – nu för narkotikabrott.

Sonen döms till fyra månaders fängelse, medan hans mamma på grund av ålder och dålig hälsa kommer undan med villkorlig dom och dagsböter. Tingsrätten skriver dock i sin dom att mamman fortfarande inte tar avstånd från narkotikaframställningen utan tvärtom "utrycker värderingar som stödjer kriminalitet".

Även sonens sambo åtalades efter fynden som gjordes i parets bostad, men hon frikänns nu helt. Enligt tingsrätten har hon inte gjort sig skyldig till något brott eftersom hon inte har deltagit i hanteringen på något sätt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!