19-åring häktas för knivdåd

Mannen häktas för att ha knivhuggit två ordningsvakter under natten mot söndagen. Åklagaren ställer sig dock frågande till om det är nödvändigt att hålla en så pass ung människa inlåst.

29 september 2015 13:04

Åklagaren Annika Tiensuu yrkade på att 19-åringen skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för två fall av försök till mord. Och efter en häktningsförhandling bakom stängda dörrar beslutade tingsrätten att häkta mannen på sannolika skäl – men som misstänkt för två fall av grov misshandel.

– Tingsrätten har samma uppgifter som jag, men har en annan bild. Det kan bero mycket på att vi inte har uppgifter från rättsläkare om skadorna utan bara initiala uppgifter från sjukhuset, säger Annika Tiensuu.

Mannen ska ha varit ute på stan under lördagskvällen tillsammans med ett kompisgäng. Det ska ha gått från pub till pub och han ska, enligt åklagaren, minnas det som en kul kväll. Men när kompisgänget befann sig på Brooklyn bar ska 19-åringen ha blivit så pass berusad av alkohol att han inte minns vad som sedan hände.

– Han säger själv att han har varit gäst på Brooklyn bar. När sedan hans kompis blir avvisad, för att han var för full, så följer 19-åringen med ut, säger Annika Tiensuu.

Det som händer efter att de två ordningsvakterna avvisar 19-åringens vän är att de båda blir knivhuggna med svåra skador till följd. En kniv har hittats på platsen men 19-åringen förnekar att han ska ha haft någon kniv med sig.

Kan det vara så att man tappar minnesbilden så totalt?

– Nästan alla som är här (i tingsrätten red.anm.) påstår ju det. Men det spelar ingen roll för mig, jag måste utreda fallet på samma sätt ändå, säger Annika Tiensuu.

Åklagaren har nu fram till den 8 oktober på sig innan den misstänkte ska åtalas. Åtalstiden brukar dock i regel förlängas några gånger innan förundersökningen har kommit så pass långt att det räcker för åtal. När häktningsbeslutet meddelandes av tingsrätten och domaren förklarade innebörden av häktningsbelsutet för den misstänkte valde han även att tillägga att han tror och hoppas på att "man gör vad man kan för att skynda på utredningen, speciellt när du är så pass ung".

– Initialt så är det min bestämda uppfattning att han ska häktas då han inte ska kunna försvåra utredningen, säger Annika Tiensuu.

– Men någon gång måste man fråga sig om det är nödvändigt att hålla en 19-åring inlåst? Den här killen är nästintill ostraffad och tillhör inte de "farliga killarna". Då måste man ställa proportionerna mot varandra, de jättemen som det innebär för en 19-åring att vara inlåst när han egentligen borde gå i skolan, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Larsson