Naturupplevelser lockar turister mest

Det är inte hit man främst söker sig för häftiga äventyr. Här är det naturen, sjöarna och skärgården som drar.

23 juni 2009 00:15
- Det är naturupplevelser ur familjeperspektiv som de flesta vill ha, säger Zara Sjögren på Valdemarsviks Turistbyrå.

 

Årets turistsäsongen är igång, även om den kulminerar i juli. Många utländska turister är redan här. Hit kommer man inte bara med bil utan också vattenvägen genom ostkustens enda fjord, Valdemarsviken.

 

- En del väljer också flyget, till Linköping eller Skavsta och hyr sedan bil eller åker kollektivt, säger Sara Sjögren.

 

Det är inte bara skärgården som lockar, det finns fin natur och sevärdheter i hela kommunen. Och mängder av små insjöar.

 

- Många frågar just efter stugor vid insjöarna, säger Sara Sjögren.

 

Vill man göra något annat än att koppla av vid en stuga, finns en rad sevärdheter som diverse guidningar, båtturer, utställningar, evenemang, musik i kyrkorna, visning av hembygdsgårdar.

 

Inte bara för turister förstås, utan minst lika mycket för ortsborna själva, att kunna se, göra, och upptäcka i hemkommunen.

 

Turistchef Göran Trysberg slår gärna ett slag för båten Fyrskär som började trafikera Valdemarsvik-Fyrudden förra sommaren.

 

- Där kan den som vill också ta med cykel och cykla tillbaka, säger Göran Trysberg.

 

Andra skärgårdsturer sker med båten Vimman från Valdemarsvik med dagsutflykter till olika öar, Torrö. Bokö, Bondekrok, Häradskär. Det är också kvällsguidningar i Valdemarsviks tätort.

 

Inom kommunen finns tre campinganläggningar, Grännäs, Yxningen och Ekön.

 

- Det är inga större förändringar mer än på Ekön som byggts om och är större och bättre i år, säger Göran Trysberg.

 

- Bland de större evenemangen är Nils Liedholm utställningen i Funkishuset, Karnebåtfestivalen, operan på en teaterbåt, och Robert Wells i parken.

 

Vill man aktivera sig på egen hand kan man vandra eller cykla, med hjälp av kartor och beskrivningar av utflyktsmål.

 

- Det finns fyra cykelpaket av olika längd, säger Göran Trysberg vidare. En på sex kilometer som går från centrum till Borg, gamla Grytsvägen till Sandvik och tillbaka. Nummer två är 16 km, från Snällebo och runt sjön Rånen. Cyklar man från Valdemarsvik är det 28 km.

 

- Nummer tre, 18 km, startat vid Breviksnäsvägen i Gryt och går mot Lervik-Målma-Syltvik-Hosum och tillbaka. Nummer fyra, 26 km, från Valdemarsvik, gamla banvallen mot Gusum över Grönstorp, Älgerum, Holmtebo och tillbaka.

 

Till samtliga hör kartor med utförlig historiebeskrivning om trakten, gamla torp och gårdar.

 

Och mer om allting får man förstås veta på turistbyrån dit många också ringer. Men alla frågor är inte direkt turistanknytna. Det är en väldigt blandning, man kan vilja ha tag i en damfrisering eller barnvakt.

 

- Vi försöker svara så gott vi kan, man kan inte bara säga "det vet vi inte". Vi försöker alltid hjälpa till att hitta lösningar, säger Zara Sjögren.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!