När vi vill sätter guldkant på livet

”Men varför, Göran?” Den framgångsrike inredningsstylisten som råkar vara min ex-elev undrade varför jag tyckte det var fel (för pigga och krya personer) att skaffa städhjälp. Det fick mig att tänka efter.

17 augusti 2019 12:00

Han är väl typ 27 år och har säkert en personlig sanitetstekniker. Borde inte vi som fyllt 48 kunna ha någon liten dam från städfirman som piffar sjuttiotalsvillan ibland? Vi har ju faktiskt råd! Är det verkligen fel att Ruta till hushållsnära tjänster? Inte enligt regeringen i alla fall.

Det går bra nu. Månadspengen från fina Finspångs kommun räcker inte bara till livets nödtorft utan även till det lilla extra, "guldkanten", som coole kollegan Peter brukar kalla det. När vi närmar oss 50-strecket är ekonomin förträfflig och det är dags att unna sig. Ta bara toapapperet som exempel. Idag är det premiumpapper som gäller. Fyrskiktigt och mjukt. Aldrig mer kärvt och flisigt papper. Guldkant. Bilen måste ha AC. Guldkant.

Hemmet piffas till. Funktionella och prisvärda möbler byts ut mot vacker och bekväm flärd, gärna från förra årtusendet. I kylen får grana padano-osten stryka på foten när den jättelika 24-månaderslagrade parmesan-osten åker in. Det utmärkta laminatgolvet bryts upp till förmån för ett enstavigt parkettgolv av vacker ek. Se dig aldrig om.

Tiden då kaffet kostade 19,90 kronor halvkilot och smakade bränd bäver är förbi. Mottot för dagen är ”passa på och njut, det har du förtjänat”. Med ålderns rätt byts den parkbänkshårda sängbottnen ut mot något betydligt bättre.

Frun bläddrar bland exotiska semestermål. Solsemestern till Medelhavet som förr i tiden kittlade sinnena på ett fullt tillräckligt sätt räcker inte längre. Nu gäller tyngre resedroger. Anlägga pool, anställa städhjälp? Because you're worth it!

Ja, så där kan jag fortsätta. Medelklasslyxen väller in, det är lätt att drabbas av hybris. Börja få för sig att allt det "göttiga" är nödvändigt och självklart. Det är då det gäller att klamra sig fast vid saker som fult vardagsporslin. Att vägra städhjälp. Att tapetsera och lägga golv själv. Att inte köpa ny bil på bekvämt privatleasingavtal. En del drabbas av klimatskam, jag känner en liten skavande guldkantsskam. Sveriges kommuner och landsting, SKL, varnar för hur klyftorna mellan folk ökar. Hur en del kommuner inte klarar av att ge sina hårt arbetande medborgare en bra samhällsservice. Skolor och äldreboenden som inte fungerar som dom borde. Unga och gamla som får mindre, samtidigt som vi medelålders kostar på oss. Ja, ja. I kväll blir det i alla fall falukorv med stuvade makaroner. Vardagsguldkant!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Rumenius