Nannie Wallenberg var inte lik någon annan

Fanns det inga kvinnor frågade sig många efter tv-dokumentären om finansfamiljen Wallenberg? Visst gjorde det det. En av släktens mest färgstarka kvinnor bodde i början av 1900-talet på Fogelviks slott.

19 februari 2007 04:00
Nannie Wallenberg var fosterdotter till Alice och Knut Agathon Wallenberg. Knut Agathon var bankdirektören med det karakteristiska skägget och han var No 1 i finansdynastin mellan 1886 och 1938, chef för Stockholms Enskilda Bank och styrelseordförande i en rad bolag.
Alice och Knut Agathon fick inga egna barn. Efter några år adopterade de Nannie, som var ett tvåårigt barnhusbarn som inte fått någon bra start i livet och redan varit i flera fosterfamiljer.
Nannie var dotter till en piga i ett förnämt stockholmshushåll och det sades ofta att Knut även var hennes biologiske far. Nannies mor hävdade dock att fadern var den turkiske ambassadören i Stockholm, paschan Karadja.

<span class="mr">Gifte sig med godsägarson
</span>Det var först i sina övre tonår som Nannie fick reda på att hon inte var Alices och Knut Agathons biologiska barn.
1908 gifte hon sig med godsägarsonen Helge Lybeck från Östra Ed i Valdemarsvik. Genom pappa Knut Agathons Wallenbergs finansiering kunde paret köpa det ståtliga och sägenomspunna Fogelviks slott på en liten holme i Valdemarsviken.
Där levde familjen i nästan 15 år. På slottet hade Lybecks en stor stab tjänstefolk. De fem barnen togs om hand av sköterskor och guvernanter. Det verkar i alla fall på ytan ha varit en harmonisk miljö.

<span class="mr">Tårtor från NK
</span>Ibland hölls stora fester på slottet och det berättas att Nannie bland annat lät beställa lyxiga tårtor från NK i Stockholm, tårtor som utgjorde modeller av Fogelvik.
Men så rasade alltsamman. Nannie var 1924 på en kurvistelse i Italien och hade alla fem barnen med sig. Hon blev blixtförälskad i en tio år yngre hotellägarson och skrev hem till Valdemarsvik att hon tänkte stanna i alpstaden Merano och bygga upp ett nytt liv där.

<span class="mr">Hämtade hem barnen
</span>Maken Helge blev förkrossad och pappa Knut Agathon rasande. Han sänder en av sina direktörer att tillsammans med Helge åka ner till Alperna och hämta hem barnen, vilket också skedde.
Nannie gifte sig med sin nye man Otto Panzer och efter ett par år normaliserades relationerna mellan henne och pappa Knut.
Med wallenbergska pengar kunde de köpa ett av Meranos största och lyxigaste hotell och där gick de i spetsen för ett dekadent leverne, med många kända och märkliga människor som gäster.

<span class="mr">Tvingades ta över
</span>På Fogelvik sattes den förlupne maken Helge på undantag av sin före detta svärfar, som i stället tillsatte ett av sina barnbarn, Knut Lybeck, som ny herre på slottet. Inte ens 20 år fyllda tvingas han ta över godset efter sin far. Knut Lybeck var i hela sitt liv bitter på sin mamma som lämnat familjen i sticket. När han dog 1981 såldes det då tämligen förfallna Fogelvik av Helges och Nannies kvarlevande barn.
Nannie själv drabbades av motgångar i Italien. Hennes äktenskap med Otto Panzer sprack och hotellet konfiskerades under andra världskriget av tyskarna, som gjorde om det till sjukhus och plundrade byggnaden på alla dyrbarheter.
Efter kriget emigrerade hon, 65 år gammal, med sina två yngsta barn till Argentina, där hon köpte sig en ranch, en estancia i utkanten av Buenos Aires. Men även det livet tröttnade hon på och återvände till Italien. Där bodde hon sina sista år i en villa vid Gardasjön, tillsammans med sina schäferhundar, som mest hade hon 12 stycken.
I hela sitt liv var hon beroende av pengar hon fick av familjen Wallenberg. Hon beskrivs som en rast- och rotlös själ som också kunde vara ganska kompromisslös i sitt umgänge med andra människor.
Nannie Wallenberg dog 1962, 77 år gammal, och är begravd i en mausoleumliknande grav i Merano.
Släkten Wallenberg härstammar från rusthållaren Per Hansson(död 1741) i Härseberga i Skärkinds socken i Östergötland. Sonen kronolänsmannen i Vifolka härad Jacob Wallberg(1699-1758) blev far till Jacob Wallenberg(1746-1778) som var farbror till biskopen i Linköping Marcus Wallenberg(1774-1833).
Marcus Wallenbergs son André Oscar Wallenberg var far till Knut Agathon Wallenberg(1853-1938). Knut Agathon Wallenberg gick i skola i Sverige, Tyskland och Schweiz, blev officer vid Sjökrigsskolan och invaldes i styrelsen för Stockholms Enskilda Bank 1874.
Efter praktik vid bland annat Crédit Lyonnais i Paris lämnade han flottan och började på heltid vid banken just när 1878-79 års finanskris bröt ut och hotade bankens existens. Erfarenheterna från krisen och det långvariga saneringsarbete som följde präglade hans år som verkställande direktör för familjebanken 1886-1911.
Som stadsfullmäktig 1883-1914 tog Knut Agathon Wallenberg aktiv del i Stockholms kommunpolitik. Han tog initiativ till att starta Handelshögskolan, bidrog till utsmyckningar av stadshuset och konserthuset.Han tillhörde riksdagens första kammare 1907-1914 och var utrikesminister i regeringen Hammarskjöld 1914-1917.
Han gifte sig 1878 med den 20-åriga norskan Alice Nickelsen, som avled 98 år gammal 1956. Knut Wallenberg hade flera syskon, däribland Marcus Wallenberg(1868-1943), far till bröderna Jacob(1892-1980) och Marcus Wallenberg(1899-1982). Marcus Wallberg blev far till bröderna Marc och Peter Wallenberg, vars söner Marcus respektive Jacob Wallenberg är dagens generation.
Sveriges Television sände direkt efter nyår en dokumentär i tre entimmeslånga avsnitt om familjen Wallenberg. Det var dokumentärfilmaren Gregor Nowinski som svarade för dokumentären, efter att i fyra års tid ha arbetat med filmen som spände över mer än 150 år av familjen Wallenbergs liv.
Sveriges Radios vetenskapsredaktion sände i torsdags programmet Wallenbergs okända dotter, som handlade om Nannie Wallenberg, adoptivdotter till Knut Agathon och Alice Wallenberg. Det var det andra programmet av två som handlade om familjen Wallenberg, det första handlade om Knut Agathon Wallenberg.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!