Mysteriet: Har du också tänkt på det här?

Kanske har du sett det ute i trafiken. Möjligtvis har du själv drabbats. Saabbilarnas emblem som flagnar bort och försvinner. Vi har hittat förklaringen – och för dig som har förlorat ditt märke på din kära Saab – det finns hjälp att få.

6 maj 2017 11:07

Saab Automobile gick i konkurs 2011. I somras tog epoken definitivt slut då nya ägaren Nevs meddelade att man slutar att använda Saab som märke på sina nya bilar.

Men tidigare än så började märket försvinna. I alla fall det fysiska som sitter på bilen.

Ni kanske inte har tänkt på det. Men ta en titt nästa gång ni är ute bland bilar och du lär se en hel del bortskrapade märken. Det är dock inga ungdomshyss eller skamfyllda Saabägare, besvikna efter konkursen, som ligger bakom. Förklaringen är en annan.

– Det är ett tunt folieark som är pålimmat på en metallbotten och det där tål inte väder och vind med åren, säger Matthias Roswall.

Han är en trogen Saabägare, är medlem i Saabklubben och jobbar på deras reservdelslager. Lagret finns i Värmland men Matthias Roswall jobbar på distans hemifrån Vadstena.

Märkesproblemen är väl kända i Saabkretsar, och enligt Mattihas Roswall började det när Saab införde ett nytt märke 1985.

– Det är först när man får det här märket som är blå botten med röda bokstäver, då börjar det här problemet. De äldre hade bara bokstäver och nummer.

– Det är ett ovanligt påkostat emblem, att ha det i så många färger. Andra biltillverkare har bara i en färg med bara bokstäver eller siffror. Här har man hela Gripenvapnet, säger Matthias Roswall.

Hans uppfattning är att märket var av sämst kvalitet från 1985 och fram till början av 2000-talet. På bilmodellerna efter det håller märkena betydligt bättre. Problemet med emblemen börjar när bilen är 10-15 år gammal.

Har du själv haft någon Saab som det har blivit så här på?

– Ja, vi har ett par stycken i familjen och det har blivit på dem. Jag har bytt ut märkena och gjort i ordning dem.

Nya emblem finns att få tag på via auktoriserade reservdelsförsäljare eller privatpersoner.

Och då blir det bättre, när man byter till ett nytt?

– Ja, det gör det. Sedan kan man också ta klarlack på för att skydda. En sprayning som ligger på som ett extra lager.

Trots att Saabmärket försvinner, både i form av folieark och som bilmärke i stort, tänker Matthias Roswall inte överge dem.

– Med rätt underhåll är det nästan en evighetsmaskin. Jag avser att åka länge än.

Så räddar du ditt Saabmärke

Innan det har lossnat för mycket, spraya över märket med klarlack så skyddar det bättre.

Har det redan lossnat finns nya märken att köpa och montera på.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Simon Petersson