Vad ska hända med det välkända trädet?

Det välkända sagoträdet som stått på Motala bibliotek sedan 1982, får inte längre plats någonstans. Nu har kommunjuristen kopplats in i ärendet och det finns planer på en försäljning.

1 september 2019 16:00

Det tre meter höga och tunga konstverket, tillverkat av framlidne träskulptören Åke Wasén, har stått på bibliotekets barnboksavdelning i åtskilliga år. Men i samband med renoveringen av lokalerna, där bland annat taket kommer att sänkas, finns inte längre konstverket med i bibliotekets framtid.

– Vi har inte plats för det längre, säger kulturchef Hannah Gruffman.

Det monterades ner i somras och skickades senare till Godegårds skola. Men efter att frakten var avklarad visade det sig att konstverket inte kan stå där heller.

– Det fick inte plats utan var för stort, säger Hannah Gruffman.

Konstnärens dotter Sissela Wasén berättar att hon nyligen blev erbjuden att ta hand om det, av bibliotekschef Johanna Hagelin. Därmed började hon planera för en transport och fundera över lämplig plats att placera trädet på. Men kort därpå ska erbjudandet ha dragits tillbaka.

Enligt kulturchef Hannah Gruffman tillhör konstverket Motala kommun.

– Vi kan inte lova bort något som är kommunalt ägt, säger hon.

Bibliotekschef Johanna Hagelin medger att hon initialt lovade bort konstverket till Wasén.

– Det blev ett litet missförstånd. Jag skulle bara ha frågat om hon var intresserad av det, men det gick lite för fort, säger Hagelin.

Det innebär att Sissela Wasén nu får lägga planerna kring sin fars verk på is. Istället är kommunjuristen inkopplad och det finns planer på att försöka sälja trädet på auktion.

– Det känns ovärdigt att sälja det till högst bjudande, säger Sissela Wasén.

För egen del ser hon affektionsvärdet – inte pengarna. Hon säger också att trädet kräver en omfattande uppfräschning, men att hon är mån om att det får komma till en lämplig lokal.

Samtidigt kvarstår problemet. Det får inte plats någonstans.

– Vi har inga utrymmen för det här. Vi har erbjudit trädet till skolor, men det är svårt med de här skrymmande konstverken. Det går från golv till tak och man måste tänka på säkerhet när man monterar upp saker. Det har lite spetsiga löv och det går inte att sätta det var som helst, säger Hannah Gruffman.

I nuläget ligger det därför nedpackat, kvar på Godegårds skola, men ska tillfälligt placeras i Lokverkstan.

– Vi har inte tagit något beslut exakt vad vi ska göra utan tittar på olika alternativ hur man skulle kunna ta hand om det. Det är därför vi har diskussionen med auktionsfirman, säger Hannah Gruffman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rita Furbring

Ämnen du kan följa