Motalabo åtalas för elva fall av dråp

Den 24-årige man som misstänks ha sålt drogen fentanyl på nätet åtalas nu för elva fall av dråp.

24 maj 2019 11:30

Utredningen startade redan 2017 och nu väcks alltså åtal mot den nu 24-årige mannen, hemmahörande i Motala. Han sålde via nätet så kallade fentanylanaloger, vilket åklagaren menar ha orsakat elva dödsfall. Det handlar om män som var mellan 24 och 35 år när de avled. De kommer från Härnösand, Hässleholm, Jönköping, Kiruna, Karlshamn, Sundsvall, Upplands Väsby, Uppsala, Vimmerby, Västerås och Växjö.

Oktober 2017 klassades fentanylanalogen som hälsofarlig vara och i december 2017 som narkotika. Det krävs en mycket liten dos för att den ska vara dödlig.

Utredningen har omfattat många förhör, bland annat med anhöriga till de avlidna. Det har också skett teknisk utredning och analyser av mängder av beslag. Inledningsvis var den misstänkte häktad. Detta i knappt två månader, men han släpptes då han inte ansågs kunna skada utredningen längre.

24-åringen åtalas för dråp. Det är första gången denna rubricering prövas i ett sådant här ärende. I andra hand yrkar åklagaren att han ska dömas för vållande till annans död, grovt brott.

– Det finns en dom från hovrätten i Stockholm i en liknande utredning som visar att man kan bli dömd för grovt vållande till annans död för att ha sålt fentanylanaloger. Vållande till annans död är ett oaktsamhetsbrott. Nu vill jag att rätten ska pröva brottsrubriceringen dråp, som är ett uppsåtligt brott, säger kammaråklagare Britt-Louise Viklund vid Åklagarkammaren i Linköping.

– Jag menar att det här varit ett systematiskt tillvägagångssätt, bedrivet i stor omfattning via ett företag utan kontroll över spridningen och som givit den åtalade mannen stora inkomster. Den misstänkte mannen har varit likgiltig inför att fentanylanaloger kan döda och att det är lätt att ta en överdos,.

Den misstänkte förnekar brott.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mats Bengtsson

Ämnen du kan följa