Åkesson samlade en publik på några hundra på Stora torget. I främsta leden fanns uppenbart sympatisörerna, med instämmande plakat och mobilkameror i högsta hugg. Och jublandes när Jimmie Åkessons gick särskilt hårt åt regeringar, utländska brottslingar och allt som kan förknippas med islam.

Avspärrningar och polisbevakning. Även valarbetare för andra partier i publiken. Något försiktigt partibudskap här, någon regnbågsflagga där, men annars inga hörbara motreaktioner. Allt gick lugnt till.

Åkesson lyckades locka rikspressen till Motala med att SD gjort sitt hittills bästa politiska nyförvärv. Det visade sig vara Charlie Weimers, nu avhoppad från Kristdemokraterna och i närtid möjligen känd som EU-parlamentarikern Lars Aduktssons kanslichef i Bryssel.

Artikelbild

| Jimmie Åkesson tog emallnåt ifrån tårna i sin kritik av regeringe nLöäfven.

Charlie Weimers fanns själv på plats i Motala och meddelade att hans val av Sverigedemokraterna har med hans syn på islam och svenska förorter att göra.

KD uppgav sedan i ett pressmeddelande att avhoppet "inte betyder så mycket". Men för Åkesson ingår Weimers i ambitionen att göra SD till det statsbärandet partiet.

I sitt tal såg Jimmie Åkesson gärna bakåt:

– Regeringen Reinfeldt gjorde ingenting, det var då köerna började växa och skolresultaten föll. Det är den sämsta regering vi haft. Ja, tills då Stefan Löfven tog över ...

Artikelbild

Sverigedemokraternas nyförvärv Charlie Weimers, nu avhoppad från KD.

Efter att ha pratat sjukvård, trygghet och invandring, menade SD-ledaren att allt hänger samman. Allt som har med asylinvandringen att göra minskar resurserna till vård, skola, pensioner, poliser. Och minskar invandringen landar SD:s integrationspolitik ­– alltså för dem som får stanna – mest i förmaningar. Man ska lära sig svenska och ta seden dit man kommer.

Regeringsfrågan? Kan för SD:s del bara avgöras med valresultatet i hand och hur inviterna hamnar. Samtidigt som han gärna förklarar hur Ulf Kristersson (M) bör resonera redan nu:

Artikelbild

| Många kom för att höra Jimmie Åkesson i Motala.

– Blir Alliansen mindre än de rödgröna kan han inte bilda regering utan att prata med oss.

Två som hör på är Kerstin Lundberg (V) och Christian Pettersson (MP). Båda ingår i Motala kommuns jämställdhetskommitté och är besvikna på att den typen av frågor inte lyfts i valrörelsen. Och extra tydligt blir det i SD:s fall, menar de.

Artikelbild

| Kristiska till att jämställdhetsfrågorna negligeras i valrörelsen, Kerstin Lundberg (V) och Christian Pettersson (MP).

– Partiet har i riksdagen konsekvent röstat emot alla motioner som berör hbtq-frågor, säger Pettersson.

– Att köra med "vi och dom" om flyktingar är så långt ifrån människors lika värde man komma, det är rasism. Med förslag om sambeskattning och ändrad abortlag vill SD också föra tillbaka kvinnan till 1800-talet, säger Lundberg.