De bevakar broarna i Motala

Militär personal var på nationaldagens morgon på plats vid broarna i Motala då en övning av mobilisering genomfördes.

6 juni 2018 13:03

Överbefälhavaren har beslutat att, som det heter, provdra ett hemvärnslarm. För att kontrollera mobilisering av hemvärnet och se att den delen av försvarsmakten fungerar. Klockan 16.00 på tisdagskvällen anbefalldes hemvärnslarmet.

LÄS MER: Larmet gick - till 1200 östgötar

Mobiliseringen var på Kvarn och klockan 6.00 på nationaldagen var man på plats för att bevaka broarna i Motala och även Borensberg.

– Det här är ovanligt och första gången det händer sedan 1975, berättar kompanichef Mats Ekberg och fortsätter:

– Det är första gången jag är med om det här och jag har varit med i hemvärnet sedan i början på nittiotalet. När jag nu fick larmet stod jag i kön på Ica Maxi och skulle betala mina tomater som jag skulle ha till kvällen grillning. Telefonen ringde, jag svarade och kvartersmästaren för bataljonen anbefaller hemvärnslarm.

Mobilisering övas inom hemvärnet ett par gånger om året men just hemvärnslarm är ovanligt. I vanliga fall är det plikt vid hemvärnslarm men den här gången var det på frivillig basis. De som kan rycker då in. Uppgiften för dagen var att bevaka broarna över Göta kanal. För att säkerställa försvarsmaktens förmåga att ta sig fram helt enkelt.

– Med tanke på dagen, nationaldagen, har vi valt att gruppera här vid Strömbron i Motala. För att vi samtidigt ska visa upp oss. Det här började egentligen i mitten på veckan då bara cheferna blev inkallade och fick order som skulle utföras. Vi fick då den förberedande ordern att vi skulle bevaka broarna i Motala, Borensberg och akvedukten Göta kanal, Borensberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Törnström

Ämnen du kan följa