19 år senare har hon blivit mamma igen

Charlotta Dufmats har haft flera spännande roller genom åren. Både i jobbet som mäklare och som artist på Vadstena nya teater. Men den nya huvudrollen handlar om att vara småbarnsmamma. Ett uppdrag hon hade senast för 19 år sedan.

27 juli 2019 10:00

– Det är fantastiskt att få vara med om det igen. I min värld var jag för gammal vid 44, säger Charlotta om sina första tankar kring att bli gravid igen.

Några planer eller längtan att få börja om hade hon inte heller förrän hon träffade sin sambo Marcus Wahlstedt.

– Det var lite roligt, för jag skulle sjunga på en Trettondagsbal på Klosterhotellet i Vadstena 2017 och jag brukar inte delta under middagen. Men den här gången tackade jag ja och blev bordsplacerad, mitt emot Marcus, säger hon.

De kände inte till varandra sedan tidigare men började prata och hade en jätterolig kväll. Marcus bad om Charlottas telefonnummer, men hon var skeptisk till att han skulle ringa och sade att ville han nå henne så fick han leta upp numret själv. Det gjorde han.

Marcus är 14 år yngre och har inga barn sedan tidigare, så i takt med att relationen växte kom frågan upp. För att förbereda Marcus på att det kanske inte skulle bli så lätt visade hon honom filmen ”Hur ett barn blir till” av Lennart Nilsson.

– Han kanske tänkte att jag skulle bli gravid på en gång, förklarar Charlotta om syftet med filmen.

– Jag höll på att somna, utbrister Marcus och skrattar.

Han sitter på golvet i vardagsrummet med lilla Lovisa. Hon är en glad liten varelse med runda, rosiga kinder och pappas form och färg på ögonen.

Någon längre väntan på att bli gravid blev det inte och i september i fjol föddes barnet efter en snabb förlossning. Förutom lite trassliga nätter i början säger Charlotta att allt fungerar jättebra. Att det gått 19 år sedan storasyster Olivia kom till världen, känns inte i kroppen.

– Jag har mycket energi och är i bra fysisk form. Kroppen är fantastisk.

Men mentalt har det skett en viss förändring.

– Jag är mer avslappnad.

Charlotta har sedan 2005 jobbat som fastighetsmäklare. När hon börjar jobba igen i mars nästa år är det på en ny firma, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling – ett uppdrag hon verkligen ser fram emot. Samtidigt är hon medveten om att det är ett yrke som kräver mycket tid.

– Men det är ett jätteroligt jobb och man träffar olika människor varje dag. Det finns heller ingen vardag eller helg utan det blir en livsstil.

För Charlotta är det en självklarhet att alltid kunna vara nåbar på telefonen. Likaså kan det bli sena arbetspass hemma, eller tidiga, innan andra stigit upp. Men att kombinera jobbet med att vara småbarnsmamma är hon inte orolig för.

– Man måste prioritera och strukturera.

Det har bara gått ett år sedan Charlotta flyttade till Motala från Vadstena, men hon har redan hunnit upptäcka sin nya hemstad. Hon är imponerad av alla gång- och cykelvägar och medger att hon ibland betraktar hus lite extra under alla promenader.

Även om det dröjer tills hon ska börja jobba har Charlotta redan beställt hem studielitteratur för att kunna uppdatera sig. Efter att enbart ha jobbat med bostadsrättsförsäljning de senaste 10 åren, väntar nu även fastigheter.

Charlotta verkar trivas bäst när hon har fullt upp. Samtidigt har hon gjort ett aktivt val att den här gången vara mammaledig i ett och ett halvt år. Under samtalet blir det tydligt att många av just valen i livet handlar om att försöka leva här och nu.

– Jag var inte hemma så länge med Olivia utan hade bråttom tillbaka till jobbet. Nu tänker jag lite annorlunda, jobba hinner jag göra sen. Lovisas småbarnsdagar kommer inte tillbaka.

Porträtt

Charlotta Dufmats

Ålder: 45 år.

Familj: Dottern Olivia Dufmats, 19 år. Sambon Marcus Wahlstedt och lilla Lovisa tio månader.

Bor: I hus på Samuelsberg, Motala.

Gör: Arbetar som fastighetsmäklare, men är just nu föräldraledig.

Intressen: Familjen, sång och musik. Uppträda med Vadstena Nya Teater. Jogga.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rita Furbring