Han förlorade precis allt i storbranden

Jobbiga saker får oss att reagera olika. En del bryter ihop. Andra jobbar. Ronny Sundbäck ägnade påskdagen åt att tvätta bort mossa på taket på Östra Tollstad bygdegård. Liftbilen har ju inte brunnit upp.

22 april 2019 21:00

Annars har han förlorat väldigt mycket i branden på bruket i Spångsholm.

– Det är en hel värld som har försvunnit, säger han.

– Men vad vinner jag på att grotta ner mig? Det finns de som tror att jag har brutit ihop helt, men mitt sätt att bearbeta svåra saker är att jobba.

Därför är det en väldig tur att både liftbilen och tanken med vatten har klarat sig. Det är högsäsong för mosstvätt på tak.

– Däremot har jag inte ens en skiftnyckel kvar från garaget. Motorsågar, tvättar, verktyg, kundbilar, sånt är borta. Grejer som jag har skaffat mig under 20 års tid försvann på 20 minuter.

Inte bara det. När Ronnys mamma flyttade fick han en del grejer, som fotoalbum och en fin kista, saker som ställdes i garaget så länge.

– Det är borta nu.

Ronny Sundbäck jobbar på Väderstadverken. Han jobbar också åt sin pappa som har haft lokaler i gamla bruket i Spångsholm i mer än ett decennium.

– Vi håller på med taktvätt, fasader, målning och sånt, säger Ronny. Jag hade alltså garage där med alla grejer till jobbet och dessutom jobbade jag med bilar där.

Ronny bor i Mjölby, men han tillbringade mer tid i garaget än hemma, berättar han.

– En stor del av mitt liv var där. Det var ett guldläge. Inhägnat, bra lokaler, grejerna fick vara i fred. Trevligt folk. Vi var kompisar och grannar som hjälptes åt. Vi grillade ihop, vi hade en flotte i Svartån som vi fiskade ifrån och en badtunna alldeles utanför. Allt brann.

Det var en kompis som ringde till Ronny och berättade om branden i onsdags i förra veckan.

– Jag stod och jobbade på Väderstadverken och han sa "det brinner!" och jag sa "släck då" och han sa att han hade försökt men att det inte gick. Han flyttade min cheva pickup bort från branden. Den klarade sig.

Det gjorde alltså liftbilen också, för den stod redo för jobb i Väderstad. Och husvagnen stod på en loge i närheten. Men grillen som ska stå på chevans flak och såg ut som en V8-motor är borta.

– På andra sidan hade folk en jädra tur, de hann plocka ut sina grejer. På den här sidan hade vi inte en chans.

Hur kunde branden få sån fart?

– Där fanns många bilar, en del med racerbränsle och det fanns gasflaskor, lacknafta, sprejburkar.

Och vad ska du göra nu?

– Det beror på vad som händer. Ska allt rivas? Eller ska det byggas upp för att bli som förut? Vi är nog många som vill det. Det var ett bra ställe.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Hasselqvist

Ämnen du kan följa