Första bilderna efter branden

Det har gått nära två dagar sedan den kraftiga branden i Spångsholms bruk startade. Det ryker och pyr fortfarande på platsen, och i de få lokaler man kunnat gå in i är förödelsen stor.

19 april 2019 16:30

Två dagar efter branden ryker det fortfarande från Spångsholms bruk. Polisens avspärrningar är kvar och bitar av aska flyger runt i luften. Under fredagen kallades berörda hyresgäster och privatpersoner till ett möte i en del av bruket som inte har brunnit. Det är många frågor som ska besvaras. Vem står för saneringen? När är det säkert att gå in i lokalerna? Företrädare från försäkringsbolag, fastighetsägare, räddningstjänst och restvärdeledaren var på plats för att försöka svara på de berördas frågor.

– Det är tragiskt det som har hänt. Det var en olycka med svetsning av ett fordon, säger Hans Bäck som äger bruket.

Ungefär 50 procent av bruket förstördes i branden, som startade under onsdagskvällen. Vissa av de berörda hyresgästerna får börja om från noll när ritningar, maskiner och servrar gått förlorade. För byggfirman Spångsholm Prefab är det mesta förlorat.

– Det har brunnit i halva lokalen, i ena änden. Men hela lokalen är rökskadad så det är inte så mycket att spara, säger Mattias Liljedahl på byggfirman.

Mattias var på väg hem från fjällen när han fick beskedet om branden.

– Man har inte hunnit ta in det. Det ser mörkt ut att fortsätta där inne, vi får leta efter nya lokaler, säger han.

Lokalerna saknar vatten och värme, och vissa av de oskadade lokalerna står strömlösa. Stefan Behrendtz och Niclas Johansson vid Torpheimergruppen var på plats för att undersöka elen. I Spångsholm Prefabs lokaler fanns elförsörjningen till andra lokaler som inte skadades i branden, men när Stefan och Niclas kom fram möttes de av stora mängder vatten.

– Det är vatten och el, så vi avvaktar tills vi vet att det är helt strömlöst, säger Stefan Behrendtz.

Planen var att verksamheten i de oskadda byggnaderna skulle kunna komma igång. Men innan en bedömning av elen kan ske måste man se till att det blir säkert.

– Jag tror inte att det blir en bedömning i dag, men det blir en provisorisk lösning så att de oskadda delarna kan få el, säger Stefan.

I övriga lokaler får man vänta med att gå in och undersöka. Dels så finns det fortfarande en risk för ras och dels så är området avspärrat av polis, i väntan på teknisk undersökning. Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet efter branden.

– Det har inte påbörjats teknisk undersökning. Det måste vara en temperatur så att man kan jobba på platsen, säger Monica Bergström, presstalesperson vid polisen region Öst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jennifer Berg Eidebo