Misstänkt rånare greps efter vittnesmål

Vittnen såg hur mannen som försökte genomföra ett rån mot matbutiken i Finspång såg ut. Och de såg även vart han sedan sprang. Det var avgörande för att polisen på onsdagen kunde gripa en misstänkt person.

13 juni 2019 12:47

Det var vid 16-tiden på tisdagseftermiddagen som polisen larmades om ett rån mot en matbutik i Finspång. Det ska ha genomförts av en ensam gärningsman och initiala uppgifter har pekat på att mannen skulle ha lyckats få med sig en mindre summa kontanter.

– Det är rubricerat som försök till rån, och inte rån, i dagsläget. Jag har nämligen inte fått det bekräftat att personen faktiskt har fått med sig något från platsen, säger Torsten Angervåg, chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Norrköping.

På onsdagen anhöll Torsten Angervåg en 21-årig man i sin frånvaro. Vid klockan 21.40 på kvällen kunde han sedan gripas på en adress i Finspångs kommun.

– Vi har en person som är anhållen på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, för rånförsöket. Att det är just han som är misstänkt handlar bland annat om att han passar in på de signalementsbeskrivningar som gjordes vid händelsen. Det i kombination med att vi har vittnesuppgifter kring vilken riktning han försvann i efter rånförsöket gör att polisen genom uteslutningsmetoden har kommit fram till att det är den här personen vi tror är gärningsman, säger Torsten Angervåg.

Samtidigt fortsätter utredningen, berättar Fares Dawoud på polisen i Finspång.

– Vi är inne i ett lite känsligt läge just nu när det gäller förundersökningen, men vi har som sagt gripit en misstänkt person. Mina kollegor här i Finspång jobbar nu vidare med att bygga upp fallet, säger Fares Dawoud.

Han berättar att det i nuläget inte pekar på något annat än att det endast är en ensam gärningsman, men att man på polisen "jobbar brett" för att inte låsa sig vid ett scenario.

Den 21-årige mannen anhölls på onsdagskvällen och det betyder att åklagaren nu har till på lördag på sig innan det behöver tas beslut om 21-åringen ska begäras häktad eller släppas, berättar Torsten Angervåg.

– Jag vill inte kommentera hur mannen i nuläget ställer sig till misstanken. Det som händer nu är att jag ska begära en offentlig försvarare och när en sådan är utsedd kan vi fortsätta arbetet med mer noggranna förhör. Nu har vi bara haft ett så kallat delgivningsförhör där vi har berättat vad mannen är misstänkt för, säger Torsten Angervåg.

Vi har varit i kontakt med personal på den utsatta butiken, som avböjer att kommentera händelsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Larsson

Ämnen du kan följa