Marilyn Monroe har huvudrollen hos Roger

Marilyn Monroe är en av vår tids största. Borta sedan den 5 augusti 1962 men för den skull aldrig glömd. En odödlig ikon. En trappa ned hemma hos Roger Eriksson, nere i gillestugan, lever hon dessutom på sätt och vis vidare.
Man gläntar på dörren till en, till synes, helt vanlig gillestuga i ett villakvarter i Norrköping. Skådespelet som möter en bakom dörren får en att dra efter andan.

25 november 2009 20:25

Marilyn Monroe briljerar i huvudrollen.
Ett helt rum med bara Marilyn Monroe. Det är som att träda in i en ny och outforskad drömvärld av Hollywood, flärd, glitter, glam och gränslös stjärnkult. Häpnadsväckande. Den sugande blicken och de putande läpparna, hennes tidlösa varumärken, är över en från alla håll. I alla tänkbara variationer och former. Tids nog återvänder vardagspulsen och det går att sansat börja lyssna till Marilyn-samlaren Roger Erikssons egen berättelse.


- Varför Marilyn Monroe? frågar han sig och slår sig ned i soffan med full utsikt över några hundra Marilyn Monroe i allehanda förföriska poser.
- Jag visste att du skulle ställa den frågan. Men jag har ändå inget bra svar. Jag fick en Marilyn-affisch i julklapp när jag var tolv år. Kanske började det där. Jag vet faktiskt inte. Jag vet bara att det blir värre med åren.
I 20 år har Roger Eriksson samlat på sig material i ämnet Marilyn Monroe. Föremål saknas verkligen inte på marknaden. Ännu nästan 50 år efter sin död är hon en av tidernas största stjärnor och det ljuva leendet och de blonda lockarna är i allra högsta grad gångbara än i dag.

 

Läs mer i torsdagens Norrköpings Tidningar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunnar Hagberg