Mannen anklagas för elva dödsfall

En 23-årig man, som anklagas för att ha orsakat elva personers död genom att sälja fentanyl, kommer att åtalas inom kort. Det uppger åklagaren.

12 april 2019 14:45

23-åringen, som är hemmahörande i Motala, sålde enligt åklagaren det potenta och potentiellt dödliga läkemedlet fentanyl. Den smärtstillande drogen är betydligt kraftigare­ än morfin och är synnerligen lätt att överdosera.

Mellan oktober och mitten av november 2017 dog elva män som köpt drogen av 23-åringen. Offren, som var i 20- och 30-års­åldern, köpte fentanyl i form av nässpray. Enligt åklagaren sålde Motalabon drogen utan att lämna några instruktioner om hur den skulle brukas och utan att ens ange att det rörde sig om just fentanyl.

23-åringen häktades för grovt vållande till annans död men försattes i januari förra året på fri fot efter beslut av åklagaren. Utredningen har pågått sedan dess och kammaråklagare Britt-Louise Viklund säger att utredningen nu är i stort sett klar.

– På försvarets begäran har det gjorts en del kompletteringar, säger åklagaren som hoppas kunna lämna in åtalet till Linköpings tingsrätt i maj.

– Om inte försvaret begär att utredningen ska kompletteras ytterligare ser det ut att bli åtal innan sommaren.

På fredagen meddelade Svea hovrätt en dom som kan få avgörande betydelse för rättsfallet i Östergötland. Hovrätten dömer två män som sålt fentanyl – och orsakade åtta personers död – för vållande till annans död. Den äldre mannen, 35 år gammal, får sitt straff skärpt av hovrätten från fem och ett halvt till sex års fängelse. Hans 24-årige bror frias från vissa delar av åtalen, men straffet stannar trots detta precis som i tingsrätten på fyra års fängelse. Ett av de åtta dödsoffren – en man – var hemmahörande i Motala.

– Bröderna har sålt livsfarliga nässprejer till personer som kunde förväntas missbruka dem. De har varit medvetna om risken för att användaren av preparatet dör. Bröderna har genom sin försäljning orsakat åtta dödsfall och de ska därför dömas för detta, säger hovrättsrådet Anne Mellqvist, en av domarna i målet, i en kommentar.

Britt-Louise Viklund vid åklagarkammaren i Linköping har tagit del av domen i hovrätten. Hon välkomnar domen.

– Jag har skummat domen. Det är oerhört tillfredsställande att hovrätten har kommit fram till att den som säljer fentanyl på det här sättet har ett ansvar. Jag är nöjd med hovrättens dom.

Den 23-årige Motalabon har i förhör nekat till brott.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist