Gymnasieskolorna behövde lokalerna i Bildningen och kommunen ville att biblioteket skulle bli mer synligt. Det är anledningarna till biblioteksflytten upp till andra våningen på Kristallen. På fredag invigs lokalerna med start klockan 12 av kommunalrådet Ulrika Jeansson (S) och representanter från fastighetsägaren Amasten.

– Tanken är att man ska kunna komma hit och spana in hur det kommer att se ut, och så kan man fika lite också, säger Ellinor Monell, tillförordnad bibliotekschef.

Lokalerna kommer inte att vara helt färdigställa till invigningen. Bland annat finns det en del kvar att göra på barnavdelningen. En vägg ska rivas och det ska byggas ett pentry.

– Vi hade bestämt datum sedan tidigare och det var ingenting som vi ville ändra på. Verksamheten kommer också att komma igång på fredag så nu kan man både lämna tillbaka böcker och låna nya, säger Ellinor Monell.

Gäller det även barnböcker eftersom barnavdelningen inte är färdig än?

– Det kommer inte att gå till 100 procent. Men vi kommer att ställa fram vagnar med ny barnlitteratur så att det åtminstone finns en del.

Under invigningen på fredag kan besökarna även gå tipspromenad, lyssna på poesi och pyssla ihop sin egen bok.

– Man kan aldrig räkna med att det kommer folk, men jag hoppas att de är så pass nyfikna att de tar tillfället i akt, säger Ellinor Monell.