"Man får mycket för pengarna i Finspång"

"Vi ser generellt en positiv marknad i Finspång, med ytterområden som kommer väldigt starkt", säger fastighetsmäklaren Henrik Johansson. Sett till senaste året har villapriserna i Finspång ökat med drygt sex procent – näst störst ökning i Östergötland.

8 juli 2019 05:00

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har sammanställt Svensk Mäklarstatistiks siffror på prisförändringarna på bostadsrätter och villor i Finspång. Under månaderna januari-mars sjönk priset på bostadsrätter i Finspång med 0,8 procent, men sett till senaste året är priset i stort sett oförändrat. Priset sjönk med 0,2 procent från april-juni förra året till samma period i år, och nu är kvadratmeterpriset för en bostadsrätt i Finspång i snitt 8 341 kronor. Billigare än så går knappt att hitta i hela Östergötland. Det är bara i Valdemarsvik en bostadsrätt har lägre kvadratmeterpris i snitt: 4 596 kronor.

Henrik Johanson, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Östergötland, berättar att det blåser positiva vindar på bostadsmarknaden i Finspång.

– Vi ser generellt en positiv marknad i Finspång, med ytterområden som kommer väldigt starkt. Ser man till senaste tolv månaderna har villapriserna gått upp drygt sex procent, och det känner vi av. Det är en positiv anda och bra flöde.

Ökningen är den näst största i hela Östergötland.

– Det har varit ganska snävt utbud på villor, och många har fått betala därefter. På lägenhetssidan har det varit ganska stort utbud över hela länet och det är kanske därför vi inte sett samma ökning som på villor, förklarar Henrik Johanson. Marknaden stannar av lite under sommaren, men eftersom utbudet minskar kan det leda till att en bra affär för säljare.

Det genomsnittliga priset per kvadratmeter för en villa i Finspång är lågt, 16 541 kronor.

– Finspång har bra kommunikationer till Norrköping och Linköping, och man får mycket för pengarna i Finspång. Det kanske gör att folk är villiga att sätta sig i bilen lite grann. Ser man till medelpriset på villor är det mycket prisvärt i Finspång, och det är en väldigt trevlig stad.

Trenden visar att intresset för bostäder med renoveringsbehov har minskat, och efterfrågan på nyrenoverade objekt i attraktiva områden ökar. Henrik Johanson förklarar varför:

– Det har blivit svårare att låna för renovering. Du kan gå till banken och låna en insats till köpet därifrån, men det har blivit svårare att få loss pengar till renovering. Ska man renovera idag krävs det mer eller mindre att du redan har pengar till renovering.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erik Johansson

Ämnen du kan följa