M och KD vill öka trycket på koalitionen

Parhästarna Moderaterna och Kristdemokraterna är nöjda med överenskommelsen med Vänsterpartiet.

10 oktober 2018 13:10

LÄS MER: V bildar valkartell med KD och M

Under den gångna mandatperioden har Moderaterna och Kristdemokraterna haft ett samarbete, med gemensam budget, motioner och interpellationer. Det arbetet kommer fortsätta mellan de två partierna. Den valtekniska samverkan med Vänsterpartiet hjälper oppositionen att ta över majoriteten från koalitionen (S, MP, L och C) i regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Det saknar de redan idag i regionfullmäktige, regionutvecklingsnämnden och trafik- och samhällsplaneringsnämnden, säger Marie Morell (M), oppositionsråd i ett pressmeddelande.

Även hon och Kristdemokraternas gruppledare och oppositionsråd Per Larsson betonar att den valtekniska samverkan inte medför någon uppgörelse om politik.

– Mandatfördelningen i regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden speglar förhållandet i regionfullmäktige, säger Per Larsson.

Lösningen är unik och att Vänsterpartiet ingår en samverkan med oppositionen var det nog ingen som trodde.

– Även om vi inte har samma politiska lösning så gör vi gemensamma slutsatser, nämligen att det här gänget har inte har räckt till fullt ut under den gångna mandatperioden och har inte levererat en lönsamhet. De har varit väldigt sparsamma med att försöka ha en dialog med oss andra, säger Marie Morell..

Nu hoppas de att koalition Östergötland tar den rådande situationen på allvar, främst där regionen ser ut att få ett underskott på 160 miljoner kronor för 2018.

– Den här lösningen tvingar koalitionen att visa ett annat ledarskap med konstruktiva samtal med oppositionen, säger Marie Morell och får medhåll av Per Larsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annica Hesser