M kräver svar om svenska barn i IS-lägren

Moderaterna kräver besked från statsminister Stefan Löfven (S) om vilka planer regeringen har för de barn till svenska misstänkta IS-anhängare som finns i bland annat al-Hol-lägret i norra Syrien.

25 augusti 2019 11:50

I en debattartikel i Expressen skriver Moderatledaren Ulf Kristersson och partiets utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark att "regeringen har ett ansvar att informera både oppositionen och svenska folket om sina planer vad gäller IS-anhängarnas barn".

Inte hämta barnen

Enligt skribenterna har Moderaterna tidigare ställt ett antal skriftliga frågor till regeringen men inte fått "ett enda konkret svar". Kristersson och Wallmark vill nu få svar på om regeringen har planer på att hämta hem barnen från lägren och om barnens föräldrar då också ska få möjlighet att resa till Sverige.

"Barn bär självklart aldrig ansvar för sina föräldrars handlingar. Det är föräldrarna och bara föräldrarna som har begått brott. Men det innebär inte att Sverige ska hämta hem barnen", skriver M-topparna och fortsätter:

"Om barnen förs till Sverige är risken hög att släktingar nu eller med tiden ges fri lejd till Sverige. Det vore inte bara oerhört vårdslöst. Det är inte heller moraliskt försvarbart mot alla IS-offer."

Vill inte kommentera

Rädda Barnen har gjort bedömningen att 57 till 70 barn till svenska föräldrar finns i syriska läger. Enligt organisationen finns problem med både vatten, sanitet och tillgång till sjukvård i lägren och i juli kom uppgifter om att upp till fyra svenska barn kan ha dött på väg till läger eller i läger i Syrien.

I ett skriftligt uttalande till TT för två veckor sedan uppgav utrikesdepartementet att man "arbetar metodiskt för barnens bästa, om möjligt ska de föras till Sverige."

TT har sökt Socialdemokraterna där ansvarig minister Mikael Damberg, enligt pressekreteraren, inte vill kommentera Moderaternas krav.

Fakta: Omkring 70 000 i läger

I samband med att terrorgruppen Islamiska Staten (IS) förlorade sina sista fästen i Hajin och al-Baghuz i nordöstra Syrien i våras lämnade mer än 64 000 personer området enligt Rädda Barnen.

De flesta tog sig till al-Hol, som är det största av lägren i nordöstra delen av landet. Där lever nu omkring 70 000 personer enligt hjälporganisationen. 67 procent uppges vara barn och ungefär en fjärdedel kvinnor.

Kurdiska myndigheter har uppmanat västländer att ta tillbaka medborgare som rest till Syrien för att ansluta sig till IS, och deras anhöriga som också befinner sig där.

I maj kunde sju föräldralösa barn lämna al-Hol och resa tillbaka till Sverige efter förhandlingar mellan svenska och kurdiska myndigheter.

Källa: Rädda Barnen, Säpo

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT