Logdans på Löfstad populär tradition

Lördagskväll, 20 grader varmt och logdans. Svensk sommar när den är som bäst. Ja, det fick de som var på Löfstad gård i helgen uppleva. En tradition som förts vidare i sex år och som lockar mer och mer publik.

19 juli 2004 04:00
- Det är naturligtvis därför vi håller på. Publikrekordet är från förra säsongen då vi sålde 480 biljetter när Towe Widerbergs spelade på logen. En orkester som för övrigt kommer tillbaka hit nästa lördag och då blir det trångt och varmt på logen, säger Rune Larsson, som tillsammans med sin familj anordnat Logdans på Löfstad i sex år.
Den hä kvällen är det Samzons orkester som står för dansmusiken. Fyra mycket rutinerade herrar.

<span class="mr">20 veckor på topplistan
</span>- Orkestern är inne på sitt 27 år. I alla fall har jag varit med så länge, skojar bandets trummis Janne Johansson.
- I övrigt består bandet av Conny Adamsson (sång och bas), Kenneth Johansson (gitarr, sång och saxofon) och Krister Karlson (sång och saxofon). Conny och Kenneth har varit med i 15 år och Krister har, trots att han är äldst, bara spelat fem år med oss, säger Janne Johansson.
Bandet har i 20 veckor toppat den topplista som Kjelles Dansotek i Sigtuna både producerar och administrerar och som finns på nätet.
- Sedan fick vi inte vara med längre. Efter 20 veckor på listan åker man automatiskt bort men vi fick trösta oss med att sista veckan låg vi till och med före Vikingarna, förklarade Janne Johansson
Låten som Samzons toppat med var En sommar att minnas och naturligtvis fanns den med bland låtvalet i lördags kväll.

<span class="mr">Både ute och inne
</span>Redan tjugo minuter efter första dansen började parkeringen bli fylld och det finns möjlighet att dansa både inne och på utedansbana, och även att få en kopp kaffe, dricka eller varm korv ytterligare en trappa upp i logen. En helt perfekt kombination.
- Jag kan servera 120 sittande gäster, säger Birgitta Larsson som basade för serveringsdelen som man försett med ett nybyggt och inbjudande kök i logens kortsida.
För att besöka logdansen på Löfstad behöver man inte ha bil om man kommer från Norrköping.
- Nej, det går bra att åka buss både hit och hem efter dansens slut, säger Rune Larsson

<span class="mr">Även PRO-dans
</span>Logdanserna på Löfstad fortsätter varje lördag fram till den 28 augusti.
- Dessutom har vi så kallade PRO-danser på onsdagarna och av dessa återstår nu tre den här säsongen, säger Rune Larsson som kunde räkna in 258 besökare den här kvällen.
- Det är precis lagom, då blir det inte för trångt och inte för varmt
Och visst var det en mycket dansant publik (med en snittålder på 40+).
- Det här är svensk sommar när den är som bäst, sade Roland Fredriksson när han tog en svängom med sin partner Fia Åkerquist.
- Dessutom mycket trevligt och roligt, kontrade Fia. Hon tyckte inte att musiken hade så stor betydelse och förklarade det så här.
- Det är ingen kritik mot Samzons, de spelar en sådan musik som vi mogendansare vill ha och där här blir säkerligen en trivsam kväll.
Logdansen lever utan tvekan vidare.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jan Rådegård