Löfven till M-ledaren: "Bottenlöst omoraliskt"

Statsminister Stefan Löfven (S) är kritisk mot Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Han anser att Kristersson har svikit sitt löfte till Hédi Fried, 95 år, som överlevt Förintelsen.

8 december 2019 14:46

"Att se förintelseöverlevare i ögonen och lova något sådant och sedan fullständigt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord. Historiens dom kommer att bli hård", skriver Stefan Löfven på Facebook.

Ulf Kristersson reagerar på kritiken i ett inlägg på Facebook.

"Idag beskyller Stefan Löfven mig för att inte lyssna till dem som överlevt Förintelsen. Det är omdömeslöst och ovärdigt på ett sätt jag inte trodde var möjligt", skriver han.

Kristersson skriver att han högaktar och respekterar Hédi Fried.

"Jag har hela sitt liv stått upp för den liberala demokratin och bekämpat antisemitism och rasism. Jag har inte ändrat mig en millimeter i dessa grundläggande värderingar", skriver Ulf Kristersson i inlägget.

Aldrig gå med på samröre

Förra sommaren träffades Ulf Kristersson och Hédi Fried. Vid det mötet lovade han henne att aldrig gå med på något samröre med Sverigedemokraterna, sade Fried till Dagens Nyheter i fjol.

I onsdags träffade Kristersson Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för ett enskilt möte.

Hédi Fried har därefter berättat att hon är besviken.

Jag förstår inte hur han inte kan se bakom hörnet. Det var det som hände i Tyskland. I början trodde man att "ja, det kanske är bra att byta nu" och "han verkar ju hygglig". Människor är så naiva, sade hon till Dagens Nyheter för ett par dagar sedan.

Inte svikit

När Eskilstuna-Kuriren frågade Ulf Kristersson i onsdags om han tyckte att han svikit Hédi Fried svarade han:

Nej, det har jag verkligen inte.
När vi gick till val i Alliansen var det en fundamental förutsättning för Alliansens gemensamma arbete, att vi inte skulle ha något samarbete med Sverigedemokraterna. Alla vet också att det inte var ett krav som jag drev. Det var i grund och botten Centern och Liberalerna som drev det kravet, sade Ulf Kristersson vidare till tidningen.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT