Ljummet intresse för en turbin i centrum

Även det reviderade medborgarförslaget om en turbin i centrum får svårt att få gehör av kommunen. Nu kan den hamna i Norrköping i stället.

23 februari 2019 20:00

Som vi tidigare berättat vill Turbinmuseet i Finspång att kanonen på Bergslagstorgetersätts med en Ljungströmturbin. Kommunstyrelsen valde att avslå från turbinen på torget – men beslutade att flytta kanonen till Bruksparken.

Skam den som ger sig, nu har museet skickat in ett reviderat medborgarförslag till Finspångs kommun.

"Vi ber alltså kommunen att ompröva inställningen till att visa ortsborna och besökande turister vår moderna historia och därmed finna en lämplig plats för turbinen", skriver man bland annat i medborgarförslaget.

I det nya förslaget påtalar museet även att turbinen "givetvis står till kommunens förfogande".

Ulrika Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande, har inte läst det nya medborgarförslaget, men hon tror inte att det blir något annat svar än det nej det blev senast.

– Jag tror som sagt inte att det är en turbin som gör centrum mer levande, säger hon.

Enligt Jeansson får förslaget svårt att få gehör bland de styrande.

– Men vi kommer att ta upp även det reviderade medborgarförslaget, det är vi enligt lagen skyldiga att göra, säger Jeansson.

Då Siemens enligt turbinmuseet inte visat något intresse av att placera en Ljungströmturbin utanför företagets entré, verkar det inte bli någon turbin i Finspång. Den kan i stället hamna i Norrköping.

"Avstår Finspångs kommun så kommer vi erbjuda Norrköping att ställa ut turbinen i den kommande stadsdelen i norra hamnen", skriver turbinmuseet i sitt medborgarförslag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Jensen

Ämnen du kan följa