Trots stölderna: Christa får inga pengar

Jodå, det går att få ut försäkringspengar även om man lämnat ut sin hemnyckel. Men bara under speciella omständigheter.

2 oktober 2016 11:30

Christa Swartling och dottern Ulla Gagner-Geeber kontaktade försäkringsbolaget för att försöka få ersättning för Christas stulna föremål. Beskedet de fick var att ingen ersättning betalas ut till den som lämnat ut sin hemnyckel.

LÄS MER: Christa, 99, blev bestulen i hemmet

Men det stämmer inte, berättar Peter Stark, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå. Grundregeln är visserligen att en person olovligen ska ha tagit sig in i hemmet för att stöldförsäkringen ska gälla. Det gäller alltså att kunna visa att någon brutit sig in.

– Men flera bolag – Folksam, IF och Länsförsäkringar bland annat – ändrade för några år sedan villkoren. Nu gäller stöldförsäkringen även när den boende behöver vård i hemmet och måste lämna en nyckel till hemtjänst och annan vårdpersonal, berättar Stark.

LÄS MER: Chefen: "Vi kan inte peka ut någon"

Problemet i Christas fall är snarare att stölderna kan ha begåtts under så lång tid som ett år, tror han.

– Det gäller att veta precis när brottet har skett, annars blir bevisfrågan alldeles för svår. Det kan räcka med att en anhörig också varit inne i lägenheten för att det ska bli svårt att göra gällande att det är hemtjänstpersonalen som stulit.

Den som lämnar en nyckel till sin blomvattnande granne eller till en hantverkare tar en stor risk.

– Då gäller försäkringen aldrig. Om det inte är så att någon brutit sig in förstås, då gör det inget att man lämnat ut en nyckel till någon annan, säger Peter Stark.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Alvin