Studenter kritiska efter utrymning

Flera studenter riktar hård kritik mot LiU efter utrymningen. Bristande information och ett mejlsystem som kraschade är två av orsakerna.

24 augusti 2019 11:20

På fredagseftermiddagen utrymdes Linköpings universitets samtliga campus efter att affischer med länkar till vad som upplevdes som hotfullt innehåll sattes upp runt om på universitetsområdet i Valla. Samtliga studenter utrymdes och ingen kom till skada, men på sociala medier uttrycker nu studenter hård kritik mot universitetet.

LÄS ÄVEN:Efter hoten – nu öppnar Liu igen

LÄS ÄVEN:"En student kom och sa att det var bombhot"

Studenterna är främst kritiska till informationsspridningen i samband med utrymningen. Flera vittnar om att de först fick mejl från ledningen vid midnatt – flera timmar efter själva evakueringen. "Om jag jobbade med krishantering och kommunikation på universitet så skulle jag rodna av skam och ta mig en rejäl funderare på hur jobbet kan utföras professionellt i framtiden", säger Christian Gustavsson, moderat partistyrelseledamot och även student vid universitetet, på Facebook, och fortsätter: "I dag var en kollaps som räddades av att kårer och sektioner är i Nolle-P-organisation och kan agera snabbt", skriver han. En annan student tycker att "LiU borde använda flaskpost istället för e-post, både miljövänligare och mer pålitligt". En tredje frågar sig ironiskt: "Får man lämna campus innan man får evaukeringsmejlet? Sitter fortfarande i b-huset och väntar". Ytterligare en student ger förslag om att årets nya studenter borde få i uppdrag att koda ett nytt mejlutskickningssystem.

Annevi Fredäng är säkerhetschef på Linköpings universitet.

Hur gick utrymningen till?

– Vi gick ut med utrymningsorder i flera kanaler. Sms, via mejl, skärmar på campus och via vår hemsida. Även väktare gick igenom byggnaderna för att säkerställa att alla fått budskapet.

Flera studenter vittnar om att de fick mejl av skolan långt senare på kvällen?

– Jag vet att några, hur många vet jag inte exakt, fick mejl senare. Men det var just därför vi gick ut i flera kanaler, för att säkerställa att budskapet kom ut även om något system skulle fela.

Hotet kom redan på morgonen. Varför dröjde beslutet om att utrymma?

– Vi hade en dialog med polisen redan på morgonen, men då bedömde vi att utrymning inte var nödvändigt. Vid lunchtid kom nya uppgifter som gjorde att vi omprövade vårt beslut.

Vad för nya uppgifter? Fler inlägg på sociala medier?

– De hade en koppling till sociala medier, ja.

I september förra året hotades LiU, även då på sociala medier. Men det är första gången på länge som universitetets lokaler utryms.

– Jag har arbetat i sju år och det har inte hänt tidigare. Att utrymma campus har varit uppe till diskussion förut, men då har inte hotet bedömts som tillräckligt allvarligt.

Är du nöjd med hur utrymningen gick till?

– Vi kommer självklart utvärdera det här, och se vad som gick bra och vad vi bör se över. Men vad jag har förstått gick utrymningen lugnt till och vi fick hem våra studenter. Vi är nöjda med händelseförloppet och polisens arbete, säger Annevi Fredäng.

Följdes rutinerna?

– En särskild händelse är inte den andra lik. Rutiner för olika hot ser olika ut. Men ja, vi följde våra rutiner men anpassade dem efter just den här situationen.

Kent Waltersson är universitetsdirektör på LiU, och bekräftar att det blev problem med mejlen.

– Omkring 300 000 mejl gick ut igår, och systemet blev överbelastat. Just mejlen har inte fungerat som vi önskat och vi kommer självklart att titta på det här. Vi har nu övat i skarpt läge, och jag konstaterar att vi fick ut alla studenter på ett tryggt sätt och att vår verksamhet är igång igen under lördagen, säger han.

På fredagskvällen anhölls en 25-årig man som på sannolika skäl misstänks för grovt olaga hot och vapenbrott. Samtliga campus håller öppet som vanligt under helgen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Frida Glenning Ströberg

Ämnen du kan följa