Stor avloppsläcka på US

En större avloppsledning gick av på Universitetssjukhuset på måndagskvällen.

11 mars 2019 18:55

Larmet kom vid 18-tiden. Skadan hade skett på plan 16, där en avloppsstam gått av. Avloppsvatten rann ned i huset, till de underliggande våningarna.

– Det är ett stort omfattande läckage. Det är ett riktigt bekymmersamt läge, säger Stefan Hagdahl, inre befäl vid Räddningstjänsten i Linköping.

Räddningstjänsten arbetade efter larmet hårt med att få stopp på läckaget och var där med båda stationerna Lambohov och Kallerstad.

– Vi gör det rent primära och försöker stoppa flödet. En saneringsfirma är också på plats och kommer successivt ta över vårt arbete. De kommer att ha jobb hela natten, berättar Stefan Hagdahl inledningsvis.

Katarina Nestor är presskommunikatör i beredskap vid sjukhuset:

– Jag vet inte mer just nu än att de håller på och felsöker, säger hon vid 19.20-tiden.

Correns reporter Fredrik Palmqvist var på plats och gav en lägesrapport när klockan var 19.45.

– Jag var på plan 16, där läckan uppstått. Det luktade ordentligt med skit och det var avföring på golvet, säger han.

Vid 20.15-tiden var räddningstjänsten nästan klar med sina uppgifter.

– Vi har skrapat upp det värsta och håller på att avsluta här. Nu tar saneringsfirman och sjukhusets egen personal över, säger Stefan Hagdahl.

Avloppsvatten är förstås inte optimalt i en steril sjukhusmiljö.

– Nej, läckan är lokaliserad och reparation pågår. Avloppsstammen som gått sönder ligger på ett mellanplan mellan våning 16 och 17, säger Katarina Nestor.

Vid 20-tiden beslutade ledningen för Universitetssjukhuset att gå upp i så kallat stabsläge.

– Avdelning 21, som är vår gynavdelning, håller på att saneras. På en annan avdelning kan man inte använda toaletterna. Att vi gick till stabsläge beror på att vi vill effektivisera åtgärderna vi måste göra på grund av läckan.

Senare under måndagskvällen berättar sjukhuset i ett pressmeddelande att gynavdelningen fått lämna återbud till ett antal patienter som har bokade tider under tisdagen. Två patienter som är inlagda på avdelningen fick flytta in på andra vårdrum under måndagen till följd av avloppsläckan.

I inledningsskedet kom uppgifter om att akuten hade drabbats av nedrinnande avloppsvatten. De uppgifterna stämmer inte, enligt Region Östergötland.

Sent på måndagskvällen pågick fortfarande reparationer av avloppsläckan. Driftpersonalen har inte upptäckt något som pekar på att läckan spridits ytterligare. Vid 22.45 hade US avvecklat stabsläget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Grip, Lise-Lott Brenklert