Skyttedal kallar C för förrädare

Sara Skyttedal anklagar Centerpartiet och Annie Lööf för att vara quislingar, efter beskedet om att partiet släpper fram Löfven. "Olämpliga ordval", säger Ebba Busch Thor.

11 januari 2019 17:19

På fredagseftermiddagen gick Centerpartiet ut med att de vill släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Sara Skyttedal, kommunalråd och gruppledare för KD, reagerade snabbt på Twitter efter beskedet.

"Klåpare. Bedragare. Quislingar. Vi glömmer aldrig." twittrar Skyttedal tillsammans med en bild på Annie Lööf och vallöftet "Rösta för nytt ledarskap".

– Jag är besviken. Annie Lööf försökte under hela valrörelsen både äta och ha kvar kakan. Nu har Centerpartiet valt väg och får stå upp för det.

Är det god ton att kalla politikerkamrater för quislingar?

– God ton? Jag har nog aldrig haft... Såhär: Sveriges främsta historiker menar att den moderna tolkningen av quisling är förrädare, det är precis den tolkningen jag delar. Jag tror ingen på fullaste allvar tror att jag jämställer Annie Lööf med nazister. Det krävs många medvetna missförstånd för att landa där.

Vill du ha de medvetna missförstånden?

– Jag vill ge uttryck för en besvikelse som jag och många med mig kände genom att kalla dem klåpare och förrädare.

Ebba Busch Thor kommenterade uttalandet på KD:s presskonferens.

– Det är olämpliga ordval, säger Ebba Busch Thor.

Skyttedal tar partiledarens uttalande med ro.

– En partiledare kan inte ta i på samma sätt som andra partiföreträdare. Jag är stolt över att vår partiledare hela tiden varit tydlig med att hon vill se Ulf Kristersson som statsminister.

Är det här något ni kommer prata att om?

– Vi sågs alldeles nyss. Det var inget vi pratade om. Det viktigaste just nu är framtiden för borglig politik om den här misslyckade regeringen får fortsätta. KD kommer ta en stor roll och utforma ett alternativ för väljarna som de får ta ställning till i nästa val.

Fotnot: Norske Vidkun Quisling samarbetade med den Nazityska ockupationsmakten under Andra världskriget. Han namn är sedan dess en internationell benämning på en landsförrädare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Frida Glenning Ströberg