Sjöstedts svar får tummen upp

Jessica Eek, gruppledare för Vänsterpartiet i Linköping är nöjd över partiledaren Jonas Sjöstedts besked att inte i första läget släppa fram Löfven som statsminister

14 januari 2019 17:08

– Jag är väldigt glad över att han agerar så nyanserat i situationen. Han balanserar väldigt bra mellan det som vänsterpartiet vill - nämligen få en rödgrön regering – och det som finns på bordet; en högermajoritet i riksdagen om man räknar in Sverigedemokraterna, säger hon.

Det är riktigt av partiet att inte acceptera ett läge där de ställs helt utanför regeringsinflytande tycker hon.

Ett nej från V kan ju bana vägen både för SD och för ett nyval, hur ser du på det?

– Ja, det kan hända. Men vårt ansvar mot våra väljare är att vi ska få genom så stor del av vår politik som möjligt. Då kan vi inte med öppna ögon gå med på att bli bakbundna.

Hon understryker att det oavsett vad som händer vid ett nej till Löfven - aldrig kan bli Vänsterpartiets fel om C och L går med på att regera med stöd av SD.

– Det är deras ansvar.

Centerpartiet och Vänsterpartiet är nästan lika stora. Att då Centern kräver att V ska hållas helt utanför tycker hon är helt absurt.

– Det är omoget att ställa ett sådant krav i den situation som nu uppstått. I vårt parti förstår vi att C och L måste vara med och att det får konsekvenser som vi inte uppskattar.

Vad vill du säga till de som pekar på att ni, å andra sidan, inte vill se någon form av inflytande från SD?

– Jag värjer mig mot att vi och SD skulle vara samma sak. Samarbetar man med oss får man gratis mediciner till barn. Samarbetar man med SD så får man stängda gränser.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Ekstedt

Ämnen du kan följa