Så blev hon stans toppmäklare

Emelie Johansson sålde 167 bostäder i fjol, vilket gör henne till en av Sveriges allra framgångsrikaste mäklare. Hennes förklaring: "Jag är hästmänniska".

12 februari 2017 08:15

Det är sajterna Hittamäklare.se och Booli.se som ställt samman en lista på Sveriges mest framgångsrika mäklare under 2016. Med 167 sålda bostäder kommer Emelie Johansson på Svensk Fastighetsförmedling i Linköping på tredje plats i landet, 31 objekt från förstaplatsen.

På listan räknas bara begagnade bostäder. Skulle man ta med nyproducerat kommer Emelie upp i ungefär en såld lägenhet om dagen.

Hur hinner du med att sälja så många – kan du lägga tillräckligt mycket tid på varje kund?

– Jadå! Jag är oerhört strukturerad och effektiv. Jag tränar på morgnarna, för på kvällarna hinner jag sällan, och jag äter lunch på högst en kvart. Åttatimmarsdagar har jag aldrig.

Hur mycket jobbar du?

– Jag snittar nog på 70–80 timmar i veckan. Jag försöker vara ledig på lördagar, men hoppar in om det behövs då också. Mobil och mejl svarar jag på alla dagar i veckan. Men jag är inte ensam om att jobba så här mycket. Det är väl så många egenföretagare har det, och jag märker på mina kompisar att det är många som jobbar både helger och kvällar även inom andra yrken.

Men hinner du med något privatliv..?

– Jadå, jag har pojkvän och kommer just hem från en utlandssemester. Det gäller att hitta en balans och det går med planering. Att vara mäklare ser jag som en livsstil och det är fantastiskt roligt. Ingen dag är den andra lik – ena dagen går allt jättebra, nästa dag är det en budgivning som inte vill komma igång. Det är spännande. Och jag får träffa massor av olika människor.

Provision på 167 bostäder, det måste ge en rejäl inkomst?

– Ja ... men det är absolut inte det som driver mig. Det är att få nöjda kunder och att ständigt utvecklas. Jag är en extrem tävlingsmänniska.

Vilken var häftigast av de 167 bostäderna som du sålde i fjol?

– Det var nog en takvåning i Ramshäll, med stor terrass och fantastisk utsikt. Och så sålde jag och min kollega Johan en lägenhet som håller på att byggas i Övre Vasastaden för tio miljoner kronor – Linköpings dyraste lägenhet. Men alla objekt är roliga att sälja, från minsta renoveringsobjektet till pampigaste våningen.

Emelie har en förklaring till sin framgång som mäklare: Hon är hästtjej.

– Där lärde jag mig att ta ansvar och att jobba. Det var morgnar, kvällar och helger i stallet, även när det var 25 minusgrader. Många hästtjejer är i dag Sveriges chefer.

Vad gör du om tio år?

– Då är jag franchisetagare med egen mäklarbyrå.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Alvin