Ryskt plan flög nära svenskt plan

Ett ryskt stridsflygplan, av typ SU 27, flög mycket nära ett svenskt signalspaningsplan från Malmen tidigare i veckan. Nu släpper Försvarsmakten bilder.

22 februari 2019 16:34

Enligt Försvarsmakten flög det ryska stridsflygplanet på ett avstånd av mindre än 20 meter. "Händelsen får anses som anmärkningsvärd", skriver Försvarsmakten. Incidenten skedde i internationellt luftrum över Östersjön tidigare i veckan.

Det svenska signalspaningsplanet var på normalt uppdrag i Östersjön och befann sig mellan Gotland och Baltikum när ett ryskt plan lyfte från Kaliningrad och flög i fatt det svenska planet, berättar överste Anders Persson för TT.

– Först passerade de framifrån och sedan kom de tillbaka och åkte ifatt och lade sig väldigt, väldigt nära, närmare än vad som brukar vara vanligt.

På frågan om det troliga syftet med det ryska agerandet svarar Anders Persson:

– Det är troligtvis bara att de vill göra en uppvaktning, att genom ett offensivt uppträdande tala om att de inte tycker att vi ska vara där vi var.

Sådana ryska ”uppvaktningar” är inte helt ovanliga, enligt Anders Persson, men den här gången var det ryska jaktplanet ovanligt nära.

– Man brukar inte närma sig med så hög fart som de gjorde framifrån och sedan svänga runt och sedan komma ifatt med överljudsfart.

Det inträffade har rapporterats till regeringen.

De svenska signalspaningsplanen är baserade på flygbasen Malmen utanför Linköping. Det uppvaktade planet är en Gulfstream G4 med en maxhastighet på 900 kilometer i timmen. Planet fungerar som en flygande spaningscentral som kan snappa upp teknisk information. Planet, som kallas för Korpen, spanar efter signaler från radar, navigeringsutrustning och vapensystem. Försvarsmakten har två exemplar av planet. Bägge planen är baserade på Malmen. Verksamheten leds dock av F7 i Såtenäs.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa