Rekordmånga katter har fått salmonella

Över 200 fall av bakterien salmonella har i januari upptäckts hos katter i landet, flera av dem i Östergötland. Det kan jämföras med totalt 129 fall under hela förra året. Nu slår länsveterinären larm.

29 januari 2018 22:00

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är det ovanligt att så många fall av salmonella upptäcks i början av året.

– Antalet fall har varierat mellan åren, men vi ser vanligtvis flest fall i mars. 2016 var ett toppår hittills med 489 bekräftade fall i hela landet, de flesta av dem upptäcktes i februari. I fjol var det totalt 129 bekräftade fall, varav fem i januari, säger Elina Lahti, veterinär och epidemiolog vid SVA.

Smittade katter kan ha diarré eller verka hängiga. Sjukdomsbilden kan variera från en infektion som inte ger några symptom alls till allvarlig mag- och tarminfektion med feber, kräkningar och diarré. I värsta fall kan infektionen hos katten leda till döden, men de allra flesta återhämtar sig, enligt Elina Lahti.

– De sjuka katterna kan ha smittats vid kontakt med småfåglar. För att hindra katter från att smittas av salmonella är det bäst att hålla dem borta från fågelbord där småfåglar matas. Där kan smittan spridas via fåglarnas avföring, säger Elina Lahti.

Länsveterinär Maria Leclercq bekräftar att det finns sex katter i Östergötland där sjukdomen har konstaterats och ytterligare två misstänkta fall där man väntar på provsvar.

– Vi har reagerat på att det är så många fall nu. Det är möjligt att det milda vädret kan ha bidragit till smittspridning. Vi vet inte heller hur svaga småfåglarna är. Katterna tar kanske dem enklare och smittas, säger Maria Leclercq.

Eftersom salmonella kan smitta människor är handhygien viktig för att hindra smittspridning.

– Mitt budskap är enkelt. Tvätta händerna efter varje kontakt med fågelbord och katter, säger Maria Leclercq.

zenaida.hadzimahovic@ostgotamedia.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Zenaida Hadzimahovic