Nytt mc-gäng bakom utpressning

En dispyt på en restaurang ledde till att en man blev pressad på pengar. Nu har två män, som kopplas till det kriminella mc-gänget No Surrender, åtalats.

6 augusti 2018 18:00

Det är kammaråklagare Sara Nilsson, vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som har åtalat två män, 38 och 36 år gamla, för försök till grov utpressning. Enligt åklagaren hamnade de bägge männen, den 15 juni i år, i en dispyt med en man på en restaurang i Norrköping.

Dispyten ska ha lett till att 38-åringen och 36-åringen krävde mannen på 100 000 kronor. Åklagaren anser sig kunna bevisa att 38-åringen och 36-åringen fällde yttranden med innebörden att mannen och hans familj skulle skadas eller dödas om han inte lämnade över den begärda summan. Vid ett möte med brottsoffret ska, enligt den stämningsansökan som lämnas in till Norrköpings tingsrätt, 38-åringen ha burit kniv väl synligt i fickan. 38-åringen ska även ha burit en keps med ett emblem som står för det kriminella motorcykelgänget No Surrender. Klubbemblemet består av en dödskalle iförd cowboyhatt och korslagda revolvrar.

38-åringen från Linköping har, enligt poliskällor, tidigare haft en ledande roll i det numera upplösta gänget Black Cobra. Detta har dock 38-åringen förnekat.

No Surrender är ett motorcykelgäng som bildades i Nederländerna 2013 och som anses konkurrera med Hells Angels och Bandidos. Enligt polisens underrättelser har No Surrender nu etablerat sig i Sverige och har en avdelning som går under namnet "Midtown". Polisen misstänker att de svenska medlemmarna i No Surrender utgörs av tidigare ledande medlemmar i Black Cobra.

Mannen som utsattes för utpressningsförsöket betalade aldrig den begärda summan – han tog dock ett lån på 100 000 kronor. I stället blev polisen inkopplad på fallet. Den 25 juni i år blev både 38-åringen och 36-åringen anhållna. De häktades ett par dagar senare. I förhör har både 38-åringen och 36-åringen nekat till brott. 38-åringen har besvarat de flesta frågorna på följande sätt:

– Ingen kommentar.

På en bild som polisen beslagtagit poserar 38-åringen i en väst som tillhör No Surrender. På västen kan titeln "Sergeant at Arms" utläsas – en titel som brukar bäras av den som är säkerhetsansvarig i en kriminell motorcykelklubb. 38-åringen har inte kommenterat om han är medlem i No Surrender – men han har begärt att han ska få tillbaka den väst som polisen tagit i beslag. Han begär även att få tillbaka en klocka som polisen beslagtagit.

Rättegången mot 38-åringen och 36-åringen inleds den 16 augusti.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist