Norrmän och svenskar i landskamp

Nästan 60 bilar. Några svenska, några norska. Under lördagen samlades bilentusiaster för en landskamp i långlopp. "Det är ett arrangemang där vi ska ha kul".

3 november 2018 18:04

Solen skiner, men det är blåsigt och isande kallt. Och redan innan loppet börjar har deltagarna varit på plats på Mantorp park i tre timmar.

– Vi var här klockan sju, säger Lasse Grennberger.

Det hade blivit dags för lördagens långlopp, en tävling som går upp på att köra så många varv som möjligt runt en bana under sex timmar. Man tävlar i lag och byter förare ungefär en gång i timmen. Ett av lagen på plats är G3racing, som består av Lasse Grennberger, Kristoffer Grennberger, Johan Blomberg och Erik Thörn.

– Det är en entusiasttävling. Landskampen är på skoj, det är inget officiellt. Det är ett arrangemang där vi ska ha kul, säger Lasse Grennberger.

I sju år har Lasse, Kristoffer och Johan tävlat tillsammans. Ny i laget är Erik, och det är hans första tävling.

– Det ska bli spännande. Så får vi se hur det går, säger Erik Thörn.

Under lördagen är det dels en individuell tävling, och dels en landskamp. De tre lag som hinner med flest varv på sex timmar hamnar på vinnarpallen, men man räknar även ut hur många varv svenskarna respektive norrmännen hann med i snitt för att avgöra vilket land som går vinnande ur landskampen.

– Vi ska spöa norrmännen, säger Johan Blomberg.

Deltagarna i tävlingen har fått köpa en bil för max 10 000 kronor, sedan gäller det att göra bilen redo för den inte helt ofarliga tävlingen.

– Man kan skada sig. Men vi har en speciell stol, speciella bälten, en stålbur som ska skydda oss om vi skulle volta. Och så har man hjälm och en overall som är brandtålig. Vi har jobbat i några månader för att få i ordning bilen, säger Lasse Grennberger.

– Flera bilar kommer att köra av banan eller köra på varandra i dag. Man får hålla sig undan, säger Johan Blomberg.

Förberedelserna pågår in i det sista. Bilen ska tankas, lufttrycket mätas, hjälmen spännas fast i nackskyddet. Sedan är det dags. Först ur i lag G3racing är Kristoffer Grennberger.

– Vi hinner kanske 200 varv, om bilen håller, säger Kristoffer Grennberger.

Klockan 16.30 är tävlingen avslutad. Och vinnarna är: G3racing!

– Vi slog alla norrmän och alla svenskar. Det var jättekul. Vi vann med mindre än ett varv så det var spännande in i det sista, säger Lasse Grennberger, som berättar att de hunnit med 185 varv.

Och mycket riktigt skedde en del olyckor, flera bilar körde av banan och fick bärgas. Men ingen olycka var allvarlig.

– Nu ska vi fira!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jennifer Berg Eidebo

Ämnen du kan följa