Misstänkta mannen släpps på fri fot

En man i 25-årsåldern anhölls på fredagskvällen misstänkt för grovt olaga hot, vapenbrott och otillåten affischering. På söndagen släpptes han på fri fot, men misstankarna om brott kvarstår.

25 augusti 2019 13:49

Mannen affischerade och lade ut filmer på sociala medier som uppfattades innehålla hot mot universitetet. Han är fortfarande misstänkt för grovt olaga hot och otillåten affischering, men anhållningen hävdes 12.30 på söndagen.

Läs mer:Universitetet utrymdes efter hot

Förhör har hållits med mannen och en husrannsakan har gjorts i hans bostad och på andra platser där han vistats. Misstanken om vapenbrott har skrivits av.

– Vi hittade vid husrannsakan ett vapenliknande föremål som stämde överens med det vapen som visades i filmen på sociala medier. Det togs i beslag och visade sig vara någon form av eldriven soft air gun och inget äkta vapen som är tillståndspliktigt. Det påträffades inte heller några andra vapen eller något sprängmedel och inget tyder på att han har försökt att anskaffa vapen eller annat material för att utföra ett attentat, säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh vid Åklagarkammaren i Linköping.

Läs mer:"En student kom och sa att det var bombhot"

Mannens syfte med affischeringen och filmerna ska ha varit att marknadsföra sin egenproducerade musik, vilket har framkommit i förhör.

– Jag gör bedömningen att det inte föreligger någon risk för fortsatt brottslighet. Det finns inte heller någon risk för att han kan påverka eller förstöra utredningen. Mannen är svensk medborgare och bosatt i regionen, så det finns ingen risk att han beger sig utomlands. Det finns alltså inga skäl till att han ska hållas frihetsberövad, säger Eva Nemec Nordh.

Förundersökningen fortsätter nu med analys av det som tagits i beslag och vanlig polisutredning. Eva Nemec Nordh menar att mannen har gått över gränsen för det lagliga och att han borde ha förstått detta.

– Det fick allvarliga konsekvenser och många människor var rädda. Det var ingen obefogad rädsla, affischerna och filmerna var menade att väcka allvarlig fruktan hos folk som var knutna till universitetet. Min bedömning är att bevisningen är god, det här blir något som domstolen får pröva, säger hon.

Vad mannen kan få för straff om han döms beror på om rubriceringen "grovt" kommer att kvarstå eller inte. Olaga hot av normalgraden kan ge höga böter eller kortare fängelsestraff. Vi grovt olaga hot börjar straffskalan på fängelse i minst nio månader.

– Jag skulle tro att det tar några veckor innan vi har alla slutgiltiga besked på plats. I och med att han inte längre är frihetsberövad prioriteras inte ärendet på samma sätt, säger Eva Nemec Nordh.

Läs mer:Studenter kritiska efter utrymning

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hedda Themner

Ämnen du kan följa