Den 7 september förra året larmades en ambulans till en lägenhet i Skäggetorp. Enligt de första uppgifterna skulle en man ha ramlat inne i badrummet och gjort sig illa. Ambulanspersonalen hittade en man som hade en sårskada i huvudet och brännskador på sin ena axel. Mannen hade dessutom drabbats av en lårbensfraktur. Ambulanspersonalen kallade på polis då det verkade orimligt att skadorna uppkommit genom ett fall.

Den skadade mannen ville till en början inte berätta vad han råkat ut för. Efter ett tag uppgav han dock att en 30-årig granne hade misshandlat honom med en stor kopp som innehöll kokhett vatten. Mannen berättade även att 30-åringen hade uppmanat honom att inte berätta för polisen vad som hänt. Detta var förenat med ett dödshot.

30-åringen åtalades för grov misshandel och övergrepp i rättssak. Under rättegången nekade han till brott.

Linköpings tingsrätt valde att frikänna 30-åringen och menade att polisutredningen var undermålig.

Göta hovrätt har nu prövat samma bevisning – och kommit fram till att 30-åringen gjort sig skyldig till grov misshandel och övergrepp i rättssak. Hovrätten anser att brottsoffret lämnat en "klar, detaljrik och sammanhängande berättelse" och "givit ett mycket trovärdigt intryck". Mannens berättelse stöds dessutom av fynden av koppskärvor och blodspår på platsen.

30-åringen, som även fälls för en rad andra brott, döms till fängelse i två år och tre månader. Han ska även betala 65 000 kronor i skadestånd till brottsoffret.