Linköpingsbo skrämd av clown

Linköping pekas i bland annat Aftonbladet ut som en av städerna dit trenden att klä ut sig till clown och skrämma folk ska ha kommit.

12 oktober 2016 08:05

Enligt uppgifter på sociala medier, ska det ha gjorts observationer av en person utklädd till clown i Tannefors och i anslutning till Stångån. Det är en trend som uppmärksammats i USA och Storbritannien, och en förgrundsfigur kan vara den påhittade clownen i skräckförfattaren Stephen Kings roman "Det". Bland annat Aftonbladet har intervjuat en student i Linköping som uppger att hon blivit skrämd av en person utklädd till clown.

Länsvakthavande polisbefäl Christer Wiktorsson säger till Corren att han inte känner till någon polisanmälan kring detta. Han avråder skarpt från att gå ut och skrämmas.

– Det är inte en bra idé. Det skulle klassas som ett ofredande som kan ge ett års fängelse. Uppfattar offret att personen har ett tillhygge eller hot om våld kan det bli olaga hot, vilket också är ett mycket allvarligt brott. Det kan betyda obehagliga följder för en gärningsman som bara tänkt skrämmas lite, säger Wiktorsson.

Författaren Stephen King har en mycket upphöjd status i skräck-genren. På Twitter har Stephen King själv gått ut med ett inlägg där han uppmanar folk att sluta:

"Hallå, hörni, det är dags att tona ner clownhysterin – de flesta är goda, muntrar upp barn, får folk att skratta" skrev King nyligen på Twitter. Något som bland annat brittiska tidningen The Guardian rapporterat om.

Att skrämmas tycks också ganska naturligt ha väldigt låg status på det sociala forumet Jodel, som många Linköpingsstudenter följer. Där dissas just nu folk som klär ut sig till clowner för att skrämmas – och nyhetsrapporteringen om dem.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Svedin