Influensavaccin på väg att ta slut

Årets vaccin mot influensa är på väg att ta slut på vårdcentraler i Östergötland. "Vi är i samma besvärliga situation i hela landet", säger Britt Åkerlind, smittskydds­läkare i Region Östergötland.

21 november 2018 13:30

Sedan 6 november har östgötar kunnat vaccinera sig mot influensa. I år har alla vårdcentraler haft öppen vaccinationsmottagning några dagar i veckan. Men nu larmar landets landsting att vaccinet håller på att ta slut trots att alla som behöver vaccineras inte har gjort det. Företaget som levererar vaccinet hinner inte med när efterfrågan har blivit större än väntat.

– Det beror på att vi rekommenderar för riskgrupper och våra medarbetare att vaccinera sig och då måste vi varje år uppskatta hur mycket vi behöver innan vaccinbeställningarna görs. I år har det gått åt betydligt mer än vi beräknat, säger Britt Åkerlind.

Hur allvarlig är situationen i Östergötland? Kan vaccinet ta helt slut snart?

– Det är lika allvarligt i hela landet och det är inte bättre i Östergötland än någon annanstans. Det är inte riktigt klart när vi kan få nya doser, men det kommer att komma nytt.

Enligt Britt Åkerlind är läget ändå inte helt "svart" trots allvaret.

– Hittills har vi bara haft några enstaka fall av influensa. Det är ändå gott om tid för att alla som vill och behöver vaccineras ska hinna göra det. Nya doser ska komma.

Riskgrupper som får  vaccinera sig gratis är personer över 65 års ålder, gravida efter graviditetsvecka 16 och vuxna och barn från sex månader som har vissa sjukdomar. Det kostar dock 300kronor för per­soner utanför risk­gruppen att vaccinera sig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
ZenaidaHadzimahovic