Hans drönare fångade brandtragedin

När Tobias Fredriksson kom till Spångsholm med sin drönare på onsdagskvällen brann bruket redan för fullt. Han parkerade utanför avspärrningarna och styrde drönaren till den värsta delen.

19 april 2019 18:51

Tobias Fredriksson är 44 år och företagare. Han är påtagligt påverkad när han pratar med oss om branden i Spångsholm. Han läste i sociala medier strax efter klockan nio på onsdagskvällen att det hade börjat brinna i bruket och bestämde sig för att åka till platsen.

Varför det?

– Jag filmar aldrig olyckor. Och hade det varit ett hus som brann skulle jag aldrig filma. Men räddningstjänsten kom ut med en varning och hela samhället var hotat. Många visste inte exakt var i bruket det brann men att det var deras företag och deras bilar som kanske brann, säger Tobias Fredriksson.

På väg till Spångsholm möttes han av hård trafik och därför parkerade han i Svås, ett litet samhälle utanför Spångsholm.

– Jag ville inte störa räddningstjänsten och ambulans.

Eftersom han hade lite tekniska problem med sin drönare innan och batterierna var kalla tog det sin tid innan han kom fram. Och då var branden redan fullt utvecklad.

– Det kändes fruktansvärt. Där försvann människornas företag och privatpersoners bilar, som de kanske har lagt tusentals timmar på. Jag är själv företagare och lider med dem.

Tobias Fredriksson styrde sin drönare till de värsta lågorna och filmade. Han själv var cirka 400 meter ifrån brandområdet som också var avspärrat på grund av explosionsrisk. Han höll ögonkontakt med drönaren och efter några minuter när inspelningen var klar hastade han sig i väg för att lägga ut filmen på Youtube. Redan vid klockan två på natten mot torsdagen var den ute.

– För mig är det viktigt att hela samhället och alla drabbade ser var det brinner. En del av bruket har inte alls brunnit. Filmen har redan setts av nästan 5 000 personer, säger Tobias Fredriksson.

Du kan se Tobias film här ovanför, eller via hans Youtubekanal på den här länken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Zenaida Hadzimahovic

Ämnen du kan följa